31 december 2015

Nyckeln till inre mental balans, Olof Röhlander, Peptalk,

Nyckeln till inre mental balans

Varje gång du känner dig i obalans eller illa till mods kan du testa att utgå ifrån att ditt missnöje har inre orsaker.
Du kanske har fel arbete. Du kanske befinner dig i fel relation. Du kanske inte är nöjd med din kropp.
Oavsett orsaken kommer tekniken du får nedan, det vill säga när du möter dina problem på ett sätt där du tar ansvar för det du själv kan påverka, kunna hjälpa dig.
Gör så här:

Ta lite vatten i ansiktet, titta dig själv i spegeln och:
1. Fråga dig själv: ”Vad är det i mitt liv som jag inte vill ta tag i?”
2. Bli din egen tuffaste coach genom att säga: ”Jag är ansvarig. Jag är ansvarig. Jag är ansvarig.”
3. Säg sen: ”Jag är ansvarig, vad tänker jag göra åt det?”

Människor försöker ofta lura sig själva genom att skylla på andra, och undviker de verkliga frågorna. Du är ansvarig för hur du mår och hur du känner dig, saker du själv kan påverka.
Vad det än kostar så betala. Kompromissa aldrig med din sinnesfrid och du kommer bli mentalt starkare och i mer balanserat flöde som följd.
Så om du känner dig i obalans: Vad är det i ditt liv som du inte vill ta tag i?
Varmt lycka till!

Olof Röhlander, tips, Elva knep för ökad mental styrka, Upphopp.se, Coach, Peptalk

Elva knep för ökad mental styrka


Nu är det dags att ladda upp igen för höstens nya utmaningar. Här får du elva enkla sätt att öka din mentala styrka:
1. Fysisk träning
-Fysisk form och mental styrka hänger ihop. När du känner dig i fysisk form så orkar du automatiskt mer, när du orkar mer blir du mer tålig för mentala utmaningar. Det är ingen slump att många i ledarposition motionerar regelbundet, det är mer regel än undantag.
2. Anta nya utmaningar
-Problem kan ses som sätt att växa. Utan problem, hinder och utmaningar kan vi inte växa som vi vill, så träna på att se fram emot utmaningar eftersom det kommer att göra dig mentalt starkare. Önska inte att saker blir enklare – önska att du blir ännu bättre. Hoppas inte att du ska få en lätt dag - hoppas att du stöter på något som får dig att utvecklas som människa. Det här kan också kallas för störningsträning, där du medvetet utsätter dig för störningar som ett sätt att bibehålla fokus och ett inre lugn.
3. Påminn dig om allt du tidigare lyckats med
-Tänk tillbaka på alla tidigare utmaningar du haft i ditt liv och som du klarat av. Just när du upplevde dem kanske du kände att du aldrig skulle klara det, men två år senare hade du klarat både det och mycket mer. Hämta hem trevliga minnen av gamla segrar och koppla dem till nuet.
4. Börja med det du kan och öka svårighetsgraden
-Min mellanstadielärare tipsade ofta om att börja skrivningarna med att svara på de frågor jag är säkrast på först. ”Genom att klara dem så växer du och kan sen ge dig på de svårare frågorna.” Gör likadant när du har en tuff dag framför dig. Istället för att bli handlingsförlamad, ge dig på nåt enkelt så att du kommer igång – sen kommer självförtroendet att öka och du kan ge dig på de tuffare uppgifterna.
5. Vänta inte på inspiration
-Vi väntar ofta på att få inspiration innan vi sätter igång. Säljare sitter ibland halva morgonen och surfar och dricker kaffe innan de kommer igång. Men uttrycket ”motion creates emotion” avslöjar att det är genom att börja oavsett inre motstånd som gör att känslan sen kommer. Har du sagt att du ska göra någonting – stå för det och gör det oavsett hur det känns. Varje gång du gör det du sagt du ska göra så ökar ditt förtroende för dig själv och ditt ord och därmed också din mentala styrka.
6. Ändra ditt ordval
-Genom en så kallad kognitiv omstrukturering kan du på ett enkelt sätt byta ut ord som tar energi till ord som ger dig ökad mental styrka. Test till exempel att göra som Fil Dr Lars-Eric Uneståhlföreslår och ändra ditt ordval från hot till utmaning, misslyckande till utveckling, nackdel till fördel och frustrerad till fascinerad. Ta bort uttryck som jag kan inte och det går inte. Säg inte omöjligt om framtiden – vi vet ju inte vad som är möjligt eller omöjligt i framtiden. Genom att du utvecklar en attityd som gör att du visst kan göra nödvändiga misstag men inte kan misslyckas och använder ord som ger energi och inte begränsar ditt sinne så ökar din mentala styrka.
7. Nu-övning
-Den här övningen är till för att få dig att bli mer koncentrerad och fokuserad på nuet och det du gör just nu – något som är en viktig del av mental styrka. Det är stressforskaren Giorgio Grossisstår bakom den här enkla se-hör-känn övningen för att få bort ovidkommande tankar och annat tankebrus:
Gör så här:
*Tänk på tre saker som du ser just nu (neutrala intryck som Jag ser att gardinen vajar i vinden)
*Uppmärksamma tre saker du hör just nu (Jag hör musiken på radion)
*Registrera tre saker du känner just nu (Jag känner tangentbordet mot fingrarna)
-När du gjort detta, börja om med två saker du ser, hör och känner, slutligen en sak av varje, och därefter kommer du märka att du blivit lugnare och mer medveten om nuet. En enkel och effektiv övning som du kan göra flera gånger om dagen för att lugna sinnet och bli mer nu-fokuserad.
8. Släpp negativa tankar
-Dr Jim Loehr har skrivit många böcker om mental styrka och att omvandla stress till positiv energi. En av hans teorier bygger på att träna upp förmågan att snabbt få en negativ reaktion att försvinna för att få mer tid till att ladda om inför nya utmaningar. Ett sätt att göra det är att träna på att acceptera det man inte kan göra något åt och hitta den rätta inställningen och metoderna för att rätta till det som går att göra något åt. Negativa reaktioner skapar lätt hinder för möjliga lösningar.
9. Sluta nedvärdera dig själv
-Genom att våga säga vad du är bra på och minska ned på pratet om vad du inte kan, så kommer du märka att du faktiskt växer med uppgiften. Vi styrs mycket av våra förväntningar och om du låter omgivningen få ha låga förväntningar på dig så kommer du lätt bli behandlad därefter. Tänk på Nelson Mandelas ord: ”Du tjänar inte världens syften genom att nedvärdera dig själv.” Det finns ingen anledning att säga vad du inte kan i onödan. Om det ändå behövs, säg: ”Det har jag inte kunnat tidigare” eller ”Jag har haft svårt för det där fram tills idag”.
10. Skapa återhämtningsstationer
-En av de viktigaste komponenterna i mental styrka ligger i att snabbt kunna återhämta sig efter motgångar. Helt klart gäller det faktum att om du redan är i balans så tål du fler yttre påfrestningar, men om du redan håller på och vacklar så behövs det inte någon större vindpust för att du ska falla omkull. Se därför till att du får tid för återhämtning varje dag, unna dig att göra det som gör att du kopplar bort ovidkommande tankar och kan få mental och fysisk återhämtning. För vissa handlar det om att träna med avslappningsprogram, andra gillar att läsa en bok, spela tv-spel, att vila en stund eller gå en promenad ute i skogen. Vad ger dig återhämtning?
11. Hitta fördelar
-Det går att hitta en mening med allt som sker. ”Vad finns det för positivt med det här?” är ett sätt att hitta de positiva aspekterna i allt som händer. Vad som än händer idag så se det som träning i att hitta dolda fördelar även i det som andra upplever som odelat negativt. Detta skulle kunna kallas för ”blessing in disguise” då du går på upptäcksfärd i att hitta bra saker med alla möten, både dem som stärkt dig och dem som tryckt ned dig.
Varmt lycka till!
Olof Röhlander
Licensierad mental tränare
www.upphopp.se

Sju steg till mindre gnäll och bättre flöde, Olof Röhlander, Upphopp.se, Coach, Kollega, Jobbar du med en gnällspik eller är du en själv




Vissa verkar ha en förmåga att lysa upp rummet när de kommer – andra gör det när de går. Hur är du? Man måste inte vara den smidiga jämt, hon som alltid styr över samtalet på något trevligare eller ständigt försöker peppa gnällmånsen att bli glad. Man får bli förbaskad och man får grymta och stånka. Men gör man det för ofta blir man den som lägger sordin på stämningen.


Så är det med alla färdigheter. Tränar du på att klaga, då blir du förr eller senare expert på att klaga. Tränar du på att tycka synd om dig själv, då blir du snart en mycket bra martyr. Vad tror du händer med din värld om du börjar träna på saker som du vill ha mer av i ditt liv?


Sju steg till mindre gnäll och bättre flöde på jobbet
1. Fråga dig själv om vilka långsiktiga konsekvenser gnället kan få på arbetsklimatet om det fortsätter.


2. Om gnället verkar vara tillfälligt kan du se det som mental styrketräning. Du kan träna på att försöka styra över samtalet på något trevligare eller träna på att inte låta gnället störa dig.


3. Ha alltid respekt och förståelse för att alla människor gör sitt bästa utifrån de resurser de har just då, och väldigt sällan är vi själva medvetna om att vi är så gnälliga som vi faktiskt kan vara. De flesta ser sig själva som glada och positiva, det syns i varje kontaktannons, trots att omgivningen tänker raka motsatsen om dem. ”Döm inte din granne förrän du gått en mil i hans mockasiner”, säger ett känt indianordspråk.


4. Fråga personen hur han eller hon mår. ”Du har låtit så nere och fokuserat på det negativa på slutet och jag vet ju att du kan vara go och glad, är allt okej med dig?” Det kan öppna upp för ett bra samtal och förändra situationen för er båda.


5. Om fokus ligger på gnäll i stället för möjligheter kan det vara läge att markera vad du tycker. Det är också en sorts mental styrketräning eftersom många av oss ogillar att säga till eller skapa konflikter. Säg: ”Hör ni, jag vet inte vad ni tycker, men ju mer vi fokuserar på hur dåligt allting är, desto mer verkar vi få av det.”


6. Händer ingenting efter det kan du skapa förslag på hur ni tillsammans kan göra arbetsplatsen bättre. Sätt upp en berömtavla där alla får skriva upp saker som de uppskattar hos varandra.


7. När du agerar kommer du automatiskt att få egen personlig utveckling. Den som sätter ned foten och kommer med förbättringsförslag förväntas också vara ett föredöme, så om du upplever att du själv varit lite gnällig tidigare kommer du att märka att du blir mer aktsam över dina egna tankar och vad du säger.


Varmt lycka till!
Olof Röhlander
www.upphopp.se

22 december 2015

Panda Natural Lakrits godis, mitt favvo! Mums!


Panda Natural Lakrits är en helt serien av Panda lakritsgodis som bara innehåller naturliga ingredienser, utan massa onödiga tillsater. Vid framställning av dessa naturliga panda lakris har man endast använts sig av naturliga färgämnen och smakämnen, de innehåller inte konserveringsmedel eller några artificiella ingredienser.



❤️ Sanna


4 december 2015

Spikmattan, Shantimattan, sjukgymnast: därför funkar spikmattan


Spikmattan sägs kunna hjälpa både mot stress och värk.Spikmattan sägs kunna hjälpa både mot stress och värk. 

Sjukgymnasten Elisabeth Wallgren rekommenderar sina patienter att använda spikmattor. 
- Spikmattan är utmärkt för självbehandling, säger hon.

Elisabeth Wallgren på Rehabtjänst AB i Stockholm arbetar sedan 1980-talet med akupunktur.
– Det finns en fysiologisk förklaring till varför spikmattan fungerar så bra. När du ligger på spikmattan sänder spända triggerpunkter i kroppen signaler till ryggmärgen och då tillverkar hjärnan kroppseget morfin, så kallade endorfiner, berättar hon.

Spikmatta bra för stressade

Cirkulationen ökar och blodkärlen vidgas, vilket gör att muskelkramper släpper och värk avtar. Extra bra resultat tycker sjukgymnasten att spikmattan ger hos stressade personer.
– Ju mer spänd du är när du lägger dig på mattan, desto tröttare blir du efteråt då kroppen kommer ner i varv, förklarar Elisabeth Wallgren.

Shaktimattan är en av spikmatte-varianterna som finns att köpa.


SÅ FUNKAR SPIKMATTAN

Spikmattor har använts i tusentals år av yogautövare och fakirer.
Det finns flera olika varianter. Ju fler piggar, desto bättre fördelas trycket över kroppen. Många börjar med det indiska originalet Shakti
eller den svenska spikmattan från Cura Comp AB. Somliga övergår
senare till den ryska spikmattan, som upplevs som lite vassare.
Spikmattor finns från 500 kronor och uppåt. Mindre varianter för fötter, händer och nacke är något billigare.
Kroppens tyngd mot piggarna gör att kroppen frigör egna smärtstillande och lugnande ämnen.
Spikmattor används för behandling av spänningshuvudvärk, stress, stelhet, sömnlöshet, trötthet och muskelspänningar.

❤️ Sanna

Hon slopar Facebook i jul – för barnens skull, Expressen.se

Intresset för Instagram stiger bland svenskarna

"Vi bestämde oss för en 'vit månad', så att säga", säger Veronica Thorin
Veronica Thorin är aktiv i sociala medier där hon håller kontakt med vänner, bekanta och internetvänner och marknadsför sina smycken
Barnen tar efter de vuxna, menar Veronica
"Jag tror inte att jag är unik", säger Veronica
"Man inser hur pass mycket tid man lägger på att enbart stirra på mobilen", säger Veronica om den första tiden utan Facebook, Instagram och andra appar
"Man får bättre fokus på vardagssaker, tycker jag", säger Veronica
77 procent av befolkningen har en smartphone med internetuppkoppling, 70 procent av Sveriges internetanvändare använder Facebook – och nästan hälften gör det dagligen
Intresset för Instagram stiger bland svenskarna
"Vi bestämde oss för en 'vit månad', så att säga", säger Veronica Thorin
Veronica Thorin är aktiv i sociala medier där hon håller kontakt med vänner, bekanta och internetvänner och marknadsför sina smycken

"Vi bestämde oss för en 'vit månad', så att säga", säger Veronica Thorin. Inget Facebook, Twitter eller Instagram – och i stället mer tid för fysiska relationer. 

Våra liv utgår mer och mer från våra mobiltelefoner.

Men hur påverkar det relationer utanför skärmen?

Småbarnsmamman Veronica Thorin, 31, har lovat sina barn en skärmfri jul och decembermånad – och märker redan resultat.

– Nu under julen känns det som att man kanske ska vårda relationer i verkliga livet snarare än Facebookrelationer, säger Veronica


77 procent av befolkningen har en smartphone med internetuppkoppling, 70 procent av Sveriges internetanvändare använder Facebook 


– och nästan hälften gör det dagligen.

Lägg därtill bildappen Instagram som ökar mest bland svenskarna.

Och trenden är tydlig: Allt mer i samhället, och i våra liv, sker via mobiltelefonen och appar.

Så även kontakten med andra människor, vilket fick Veronica Thorin, 31, från Nyköping att fundera:

Varför?


Under december månad – och inför den stundande julen – har hon valt att helt koppla bort Facebook, Instagram och Twitter där hon vanligtvis har kontakt med olika människor.

– Vi gör uppehåll då och då men framför allt nu under julen känns det som att man kanske ska vårda relationer i verkliga livet snarare än Facebookrelationer. Så vi bestämde oss för en "vit månad", så att säga, från alla sociala medier, säger Veronica.

Tanken är att minska den totala tiden som hon spenderar med mobiltelefonen i handen.

Tid som hon i stället kan investera i sina barn, vänner och bekanta.

– Man får bättre fokus på vardagssaker, tycker jag. För det är väldigt lätt att man tar upp mobilen när ungarna springer runt och leker, och då kollar man kanske Facebook och Instagram, men nu kan jag snarare springa efter dem, säger Veronica.

Inte ett ovanligt fenomen

Livet utan Facebook och andra appar har fått Veronica att fundera på hur tekniken påverkar oss.

– Det blir mer naturligt att hänga med ungarna utan Facebook, konstigt nog. Det är tragiskt men så är det.

Veronica är aktiv på sociala medier – precis som många, många andra i Sverige.Foto: Privat

För det är ingen tvekan om vilka som gynnas mest av mindre skärmtid Omgivningen. Och barnen.

– Absolut, för barnen har ju haft åsikter. Och jag märker också att de tar efter oss. Mina barn är 10 och 7 år, och sedan har jag en tvååring och alla tre är ju uppslukade av ipaden, och de har egna mobiler, säger Veronica, och fortsätter:

– Vi kan sitta tillsammans i soffan och inte titta på varandra i flera timmar. Nu är det inte så längre.

Det är nog många som känner igen sig i den bilden i dag.

– Ja, jag tror inte att jag är unik.

Kollegan jublade

Även utanför hemmets väggar har Veronicas beslut skapat positiva reaktioner.

– Folk verkar köpa konceptet. Och min kollega blev väldigt lycklig. Jag jobbar natt och hon tycker att det är trevligt att kunna prat med mig i stället för att jag sitter med telefonen när vi har det lugnt. Så hon blev väldigt lycklig.

Sedan 2010 har användandet av sociala medier ökat från 53 till 77 procent bland svenska internetanvändare.

Veronica funderar vidare kring hur människors mobilanvändande har ökat, och hur det tar upp mer och mer av vår vakna tid.

– Det har liksom gått obemärkt förbi… men man inser hur pass mycket tid man lägger på att enbart stirra på mobilen. För jag har spenderat väldigt mycket tid på sociala medier, det kan jag erkänna.


❤️ Sanna