25 augusti 2016

Andas dig till god hälsa, Kurera.se, medveten andning, Anders Olsson

Andas dig till god hälsa

Kvinna i yogapose


Andas rätt och påverka din hälsa. Medveten andning kan ge goda effekter på bland annat stress, trötthet, dålig sömn och övervikt. Kurera träffade andningscoachen Anders Olsson och vi fick oss en ordenlig lektion i att andas medvetet.

Vi tar 600 miljoner andetag under ett liv och 25 000 andetag på en dag. Det är svindlande siffror. Ändå får andningen lite utrymme när vi pratar om hälsa. Problemet är kanske att vi inte är medvetna om att våra andningsvanor faktiskt är dåliga. Istället för optimala 8-12 andetag per minut i vila, tar vi 15-25 andetag per minut. Vi har helt enkelt inte koll på hur vi andas, vi tar det för givet och ägnar det litet eller ingen uppmärksamhet. En som däremot gör det är andningscoachen Anders Olsson. Entusiastiskt både skriver han och håller kurser om det han kallar för medveten andning.
− Medveten andning handlar om att andas med enbart näsan. Man låter luften landa i magen och kontrollerar sin andning, är medveten om den, förklarar han.
Trötthet och dåligt immunförsvar
Anders demonstrerar. Vi tar djupa andetag, drar ned luften i magen så att den spänner sig som en liten bula. När jag andas ut plattar magen till sig. Enligt Anders är hälsofördelarna med medveten andning många. När du andas genom näsan, ned i magen, blir inte andningen lika snabb och ytlig som den lätt blir när du andas med öppen mun. Det pratas en hel del om medveten andning, framförallt som ett verktyg för att förhindra och minska stress. Något som yoga-utövare har varit medvetna om länge, eftersom kontrollerad andning är en viktig del inom den yogiska filosofin.
− Om man på grund av stress andas snabbare än vad man bör så kan det leda till trötthet, dåligt immunförsvar och dålig förbränning, säger Anders.
Minskar blodflödet till hjärnan
Han ber mig testa att hyperventilera i 30 sekunder för att konkret se andningens inflytande på stressnivåerna. Jag andas snabbt, högt uppe i bröstet och med öppen mun. Efter en halv minut är jag torr i munnen och känner av en svag yrsel.
− När du hyperventilerar så minskar koldioxiden i kroppen vilket får våra blodkärl att dras ihop och minska blodflödet till hjärnan. Den får alltså mindre näring och syre. Samtidigt börjar många att hosta lätt – den kalla, ofiltrerade luften irriterar luftvägarna, förklarar Anders efteråt.

Övervikt och sockersug
Det hela låter väldigt enkelt när Anders förklarar. När du andas snabbt med munnen signalerar du till kroppen att du är stressad. Munandning ökar den sympatiska aktiviteten (kamp/flykt), medan näsandning och en längre utandning ökar den parasympatiska aktiviteten (bromspedalen) vilket leder till återhämtning och sänkt stress. Vid ytlig andning ställer kroppen alltså in sig på flykt eller kamp och matsmältningen går på sparlåga. Pulsen ökar och stresshormoner pumpas ut. Att andas för snabbt leder till att du andas ut mer koldioxid än vad som produceras i kroppen. Brist på koldioxid ger flera negativa konsekvenser, bland annat drar blodkärlen ihop sig och mindre syre når cellerna. När cellerna i hjärta, hjärna och muskler får mindre syre kan det i sin tur leda till trötthet, övervikt och sockersug.
Bättre idrottsprestationer
Medveten andning har också fått uppmärksamhet i sportsammanhang. Elitidrottare säger sig förbättra sina resultat när de använder sig av metoden, både innan och under sin aktivitet.  Ett annat exempel på hur andning kan användas inom andra områden är en förlossning. Då används medveten andning för att lindra smärta, berättar Anders.
− När vi blir rädda eller spända så upplever vi större smärta. Genom att ta kontroll över vår andning och förlänga utandningen och djupandas minskar smärtan.

Fem viktiga principer för en bra andning:
NÄSAN. Andning ska vara in och ut genom näsan. I näsan förbereds luften för luftvägar och lungor då den värms, fuktas och rensas från bakterier. Munandning ger en kall, torr, rå luft full av bakterier som når lungorna. Utflödet av vatten är 40 procent större vid munandning jämfört med näsandning.
MAGEN. Andningen ska nå ”djupt ner i magen” så att luften hamnar i de nedersta delarna av lungorna. Förväxla dock inte djupt med stort.
AVSPÄND. En bra andning är avspänd, lugn och långsam. Många av oss har en spänd andning som sitter högt uppe i bröstet. Vidare andas vi ofta snabbt. Istället för optimala 8-12 andetag per minut i vila tar vi 15-25 andetag per minut. Många andetag per minut ökar andningsvolymen och vi förlorar för mycket koldioxid.
RYTMISK. Andningen ska vara rytmisk och regelbunden. Rytmiska rörelser får oss att må bra, exempelvis rytmisk musik eller en rytmisk joggingtur. Dag, natt, månen, hormoner, menstruationscykel – alla följer de en rytm. Hjärnans rytmer mäter vi med EEG och hjärtats rytm med EKG. Många gånger andas vi på samma sätt som om vi körde bil med gasen ena sekunden och bromsen nästa sekund. Det innebär att andningen är orytmisk och kroppen upplever det som jobbigt.
TYST. När vi suckar, stånkar, pustar, snorar, snörvlar, hostar, harklar eller snarkar tar vi samtidigt ett andetag. Det är omöjligt att inte andas när vi ger ljud ifrån oss. Dessa andetag är i allra högsta grad oregelbundna och är ett ineffektivt sätt att andas på som tar mer av kroppens resurser än nödvändigt.

 Av Emma V Larsson

(Info och bilder från Kurera och Google)
 

18 augusti 2016

Svampexperten Mikael Krikorev avslöjar vilka kantarellknep som fungerar och inte, Kantarell tips, skogen, Land.se


Söker du herr Kantarell? Vanka inte runt i enebacken. Lita inte heller på kantarellskvallran. Hon vet inte vad hon pratar om. Svampexperten Mikael Krikorev avslöjar vilka kantarellknep som fungerar och inte.

–Börja med att ta dig ut i skogen. Kantarellen är så bred att det är stor chans att hitta den på väldigt många ställen, säger Mikael Krikorev, svampkonsulent och mykolog på Artdatabanken.

1. Med träd, men inte riktigt alla


Svampfritt i enebacke.
Svampfritt i enebacke.

Tänk träd så kommer du långt. Kantarellen växer i alla sorters skog men också i skogsbryn och ängskanter.
–Fast just enebacken är ingen bra plats att leta på. Kantareller brukar inte finnas där. Man ska också undvika slyig ungskog. Det ska vara riktig, uppvuxen skog.

2. Kantarellskvallran ljuger


Tallört i mossan.
Tallört i mossan.

Den klorofyllfria tallörten kallas ibland för kantarellskvallra eftersom den sägs växa på samma plats som kantarellerna gör men det finns det inga bevis för.
–Det finns ett samband mellan tallörten och vissa musseroner men inte med kantarell. Där emot tror jag att tallörten ofta har goda år de somrar när också kantarellen trivs, säger Mikael Krikorev.
3. Sök i rätt tid

Sent bland kottarna.
Sent bland kottarna.

De första gula kantarellerna börjar komma kring midsommar men högsäsongen för kantarell är augusti och september. Långt i söder kan man plocka den gula godingen ända till november medan äventyret i norr slutar med första frosten.
– Ett knep är att titta i lövskogen i början på kantarellsäsongen, senare dyker den upp i barrskog.

4. Lita inte på din näsa

SIM-435881
Det finns människor som säger att kantarellskog doftar på ett speciellt sätt men det är inget som är vetenskapligt bevisat.
– Det vore intressant i så fall. Man vet ju att hundar kan känna doften men det finns inga vetenskapliga bevis för att vi kan. Hur som helst är kantarelldoften svår att beskriva. Vissa säger att den doftar wettexduk, säger Mikael.

5. Med ögon känsliga för gult


Svampgult.
Svampgult.

–Knepet är att ställa in ögonen på en speciell gul färg, inte blank klargul utan lite matt som aprikos. Det är lättare i barrskog där det inte finns gula löv.

6. Följ regnet på håll

Först kommer vatten, sen kommer de gula solarna men inte på en gång. Mikael Krikorev tipsar om SMHI:s 40-dagars nederbördsstatistik.
–Gå in där och se var det regnade för två veckor senare, där är det smart att leta.

7. Skaffa svampkamrater

Mushroom harvest
En svampsanning i ena änden av kommunen kan vara rena lögnen i den andra. Enligt Mikael är det en bra idé att dela svampskvaller med andra via datorn.
– Det var därför vi startade svampguiden en gång. Om man går in där och ser att folk hittat svamp i ett visst område får man i alla fall ledtrådar. Ett annat smart forum är facebook-gruppen Svamp-klapp.

(Info och bilder från Land.se och Google)

15 augusti 2016

Makalöst vacker fjäril sprider sig i Sverige – dras till svettlukt,sälgskimmerfjärilen, land.se



Har du arbetat hårt utomhus? Eller tränat tills du dryper av svett? Gå inte in och duscha direkt, utan se om du kan locka till dig en sälgskimmerfjäril. Denna ovanligt vackra dagfjäril tar sig allt längre norrut i Sverige.
Den sällsynt tjusiga sälgskimmerfjärilen ökar i Sverige och sprider sig norrut. För bara några år sedan sågs den bara sällsynt i Skåne, men på senare tid har den påträffats litet överallt i södra Sverige. Nu i augusti har flera exemplar rapporterats ända upp i trakten av Linköping.
Sälgskimmerfjärielen är stor, cirka 70 mm i vingspann, och hanen har en starkt metallblå glans. Den liknar den ännu något större aspfjärilen, men ett kännetecken är de orangekantade ”ögonen” nederst på vingarna.
Fjärilen rör sig helst uppe i trädkronor, men kan liksom aspfjärilen lockas ned med starka lukter. Illaluktande gamla ostar, as samt spillning och urin av däggdjur (gärna rovdjur) är något den dras till. Märkligt nog är även motorolja och svettluktande människor något som lockar den vackra fjärilen.
Det är endast hanar som dras till dessa starka lukter och de kan bli så förhäxade av stanken att du till och med kan röra dem utan att de flyger iväg.
(Info och bild från Land.se och Google)

14 augusti 2016

HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK DEL 3 - DU KOMMER INTE DÖ, Ångestskolan FB, Ångest



HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK 
DEL 3 - DU KOMMER INTE DÖ 


Den negativa spiralen du tidigare skapat kan undvikas om du förstår att det din kropp genomgår inte är farligt. Farorna vi tidigare nämnt är alla en illusion som din fantasi skapat när du genomgår de reaktioner som skapar paniken. Det finns inte någon sanning i någon av dem i verkligheten.

Manus: Snabba hjärtslag och hjärtklappning kan vara en skrämmande upplevelse under en panikattack, men är inte farliga. Ditt hjärta är skapat av mycket starka och tjocka muskelfibrer som kan motstå mycket mer än vad du tror. Ett hälsosamt hjärta kan slå snabbt i flera dagar och veckor utan att ta någon skada. Så om ditt hjärta börjar rusa, bara låt det göra det och lita på att ingen skada kommer ske och att ditt hjärta kommer sakta ner med tiden.

Det är en väsentlig skillnad mellan vad som hände med ditt hjärta under en panikattack och vad som händer under en hjärtattack. Under en panikattack kan ditt hjärta rusa, bulta hårt och ibland missa ett slag. Vissa rapporterar även bröstsmärtor i den övre vänstra delen av bröstet, som går över rätt fort. Inga av dessa symtom blir förvärrade av rörelse eller ökad fysisk aktivitet. Under en riktig hjärtattack är det vanligaste symtomet en ihållande smärta och en tryckande, krossande känsla i mitten av ditt bröst. Rusande eller hårt bultande hjärta kan förekomma, men är i så fall inte lika oroväckande som smärtan. Smärtan och trycket blir också värre vid ansträngning och tenderar att avta vid vila. Det här är väldigt annorlunda mot en panikattack, där bultandet och rusandet i hjärtat kan bli värre om man står stilla och minska när du rör dig.

Vid hjärtsjukdom visas klara avvikelser i hjärtrytm på en EKG-avläsning. Det har visat sig att det inte finns liknande avvikelser vid en panikattack - bara hjärtklappning. Om du vill vara extra säker kan det vara bra att göra ett EKG-test hos din läkare.

Summerat finns det alltså ingen koppling mellan hjärtattacker och panik. Panikattacker är inte farliga för ditt hjärta...

(Info från Ångestskolan FB och Google)

HUR DU HANTERAR EN PANIK ATTACK - DEL 2, VARFÖR FÅR JAG PANIK... HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK, VARFÖR FÅR JAG PANIK JUST NU? Ångest, Ångestskolan FB



HUR DU HANTERAR EN PANIK ATTACK - DEL 2 - VARFÖR FÅR JAG PANIK...

VARFÖR FÅR JAG PANIK JUST NU?!

Manus: Det som gör en panikattack unik och svår att hantera är att dessa intensiva kroppsreaktionerna händer när det inte finns något direkt hot i närheten. Eller i fallen med agorafobi när de händer som svar på situationer som inte har någon livshotande potential, såsom att stå i kön i en affär eller att vara ensam hemma. I alla fallen vet du inte varför reaktionen händer. Och att inte veta varför din kropp får denna plötsliga reaktion gör bara upplevelsen ännu mer skrämmande. Vi tenderar att reagera på känslor som är intensiva och oförklarliga med ännu mer rädsla och en förhöjd känsla av att vara i fara.

Eftersom det inte finns någon direkt eller tydlig yttre fara i en panikattack tenderar du att koppla ihop fara med de intensiva känslorna i kroppen du går igenom. När det inte finns något klart yttre hot kan din hjärna misstolka vad som händer på insidan som livshotande. Din hjärna kan väldigt snabbt gå igenom följande process: "Om jag känner mig såhär dålig måste jag vara i fara. Om det inte finns någon yttre fara måste faran komma från insidan." Det är väldigt vanligt att hitta på någon av (eller alla) följande "faror" när du genomgår panik:

- Som svar på hjärtklappning: "Jag kommer få en hjärtattack" eller "Jag kommer att dö."
- Som svar på kvävningskänslor: "Jag kommer sluta andas och kvävas till döds."
- Som svar på yrsel: "Jag kommer att svimma."
- Som svar på känslor av förvirring eller "att inte vara närvarande": "Jag håller på att bli galen."
- Som svar på svikande ben: "Jag kommer inte kunna gå" eller "Jag kommer falla."
- Som svar på intensiva kroppsreaktioner: "Jag kommer tappa kontroll över mig själv."

När du säger till dig själv att du känner någon av dessa faror multiplicerar du intensiteten av din rädsla. Den här intensiva rädslan gör dina kroppsreaktioner ännu värre, vilket i sin tur skapar mer rädsla och du fastnar i en spiral av stigande panik...

(Info från Ångestskolan FB och Google)

HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK DEL 1, VAD ÄR EN PANIKATTACK? Ångest, Ångestskolan


HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK
DEL 1 - VAD ÄR EN PANIKATTACK?
Manus: Alla som har fått en fullskalig panikattack vet att det är ett av de mest obehagliga tillstånden en människa är möjlig att uppleva. Din allra första panikattack kan ha en traumatisk inverkan på dig som lämnar dig med känslan av att vara vettskrämd och hjälplös med en stark förväntansångest om att dina symtom ska komma tillbaka igen. 
En panikattack kan som sagt vara en väldigt skrämmande och obekväm upplevelse, men den är absolut inte farlig. Du kanske blir förvånad av att lära dig att paniken är en helt naturlig kroppsreaktion som bara händer i fel ögonblick. Den är relaterad till kamp-eller-flykt-reaktionen, känd som fight-or-flight på engelska, och är ett instinktivt svar hos alla däggdjur (alltså inte bara människor) för att förbereda oss för att slåss eller fly när vår överlevnad är hotad.
Den här plötsliga reaktionen är nödvändig för att försäkra rasens överlevnad i livshotande situationer. Den finns för att skydda djurens liv i det vilda när de blir jagade av rovdjur och den finns för att skydda dig genom att informera och sätta igång dina impulser för att fly från fara.
Säg till exempel att din bil fastnade på tågrälsen när ett tåg kommer mot dig några hundra meter bort. Du skulle plötsligt få en våg av adrenalin, följt av en känsla av panik och en väldigt stark förståndig vilja av att fly denna obehagliga situation.
Din kropp skulle genomgå flera reaktioner, bla
- Förhöjda hjärtslag
- Förhöjd andning
- En spänning i musklerna
- Sammandragning av dina artärer och minskat blodflöde till dina händer och fötter
- Förhöjt blodflöde till dina muskler
- Frisättning av lagrat socker från levern ut i blodet
- Förhöjd produktion av svett
Intensiteten av den här reaktionen och den starka känslan att vilja fly är precis vad som skulle få oss att överleva. Adrenalinet och blodflödet till musklerna höjer våra reaktioner och fysiska styrka. All din energi är använd till att fly. Om de här reaktionerna varit mindre intensiva eller långsammare, skulle du kanske inte hinna flytta på dig. Kanske du kan komma ihåg några stunder i ditt liv när flyktreaktionen fungerat ordentligt och skyddat dig.
I en plötslig panikattack går din kropp igenom exakt samma fysiska flyktreaktion som den gör i en livshotande situation. Panikattacken som väcker dig mitt i natten eller kommer plötsligt är fysiskt oskiljbar från reaktionen när du fastnat på tågrälsen eller vaknar av att höra en rånare som går igenom ditt hus...
(Info från Ångestskolan FB och Google)