14 augusti 2016

HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK DEL 1, VAD ÄR EN PANIKATTACK? Ångest, Ångestskolan


HUR DU HANTERAR EN PANIKATTACK
DEL 1 - VAD ÄR EN PANIKATTACK?
Manus: Alla som har fått en fullskalig panikattack vet att det är ett av de mest obehagliga tillstånden en människa är möjlig att uppleva. Din allra första panikattack kan ha en traumatisk inverkan på dig som lämnar dig med känslan av att vara vettskrämd och hjälplös med en stark förväntansångest om att dina symtom ska komma tillbaka igen. 
En panikattack kan som sagt vara en väldigt skrämmande och obekväm upplevelse, men den är absolut inte farlig. Du kanske blir förvånad av att lära dig att paniken är en helt naturlig kroppsreaktion som bara händer i fel ögonblick. Den är relaterad till kamp-eller-flykt-reaktionen, känd som fight-or-flight på engelska, och är ett instinktivt svar hos alla däggdjur (alltså inte bara människor) för att förbereda oss för att slåss eller fly när vår överlevnad är hotad.
Den här plötsliga reaktionen är nödvändig för att försäkra rasens överlevnad i livshotande situationer. Den finns för att skydda djurens liv i det vilda när de blir jagade av rovdjur och den finns för att skydda dig genom att informera och sätta igång dina impulser för att fly från fara.
Säg till exempel att din bil fastnade på tågrälsen när ett tåg kommer mot dig några hundra meter bort. Du skulle plötsligt få en våg av adrenalin, följt av en känsla av panik och en väldigt stark förståndig vilja av att fly denna obehagliga situation.
Din kropp skulle genomgå flera reaktioner, bla
- Förhöjda hjärtslag
- Förhöjd andning
- En spänning i musklerna
- Sammandragning av dina artärer och minskat blodflöde till dina händer och fötter
- Förhöjt blodflöde till dina muskler
- Frisättning av lagrat socker från levern ut i blodet
- Förhöjd produktion av svett
Intensiteten av den här reaktionen och den starka känslan att vilja fly är precis vad som skulle få oss att överleva. Adrenalinet och blodflödet till musklerna höjer våra reaktioner och fysiska styrka. All din energi är använd till att fly. Om de här reaktionerna varit mindre intensiva eller långsammare, skulle du kanske inte hinna flytta på dig. Kanske du kan komma ihåg några stunder i ditt liv när flyktreaktionen fungerat ordentligt och skyddat dig.
I en plötslig panikattack går din kropp igenom exakt samma fysiska flyktreaktion som den gör i en livshotande situation. Panikattacken som väcker dig mitt i natten eller kommer plötsligt är fysiskt oskiljbar från reaktionen när du fastnat på tågrälsen eller vaknar av att höra en rånare som går igenom ditt hus...
(Info från Ångestskolan FB och Google)