27 oktober 2016

“LEV I STUNDEN, ALLT ANNAT ÄR OVISST”, Kloka ord från Rituals

“LEV I STUNDEN, ALLT ANNAT ÄR OVISST”

Let’s face it: vi är ofta så inrutade i våra hektiska, snabba liv, att vi glömmer bort att njuta och uppmärksamma de små sakerna. Att ägna sig åt mindfulness, eller en medveten närvaro, kommer att hjälpa dig att nå dina mål och njuta mer av livet. Faktum är att du bli mer produktiv när du lever i nuet. Och det är faktiskt inte så svårt. Ta små steg och försök att leva efter följande:
Fokusera på det du görVad du än gör i vardagen, så är det viktigt att fokusera på det som sker, inte vad som har hänt eller vad som skulle kunna ske. Det handla om att leva i nuet och verkligen känna studen. Så börja fokusera på att bara ha en boll i luften eller ett järn i elden. Ät inte frukost samtidigt som du läser tidiningen och kollar mailen. Är frukost och läs sedan tidningen.
• Anpassa hastighetenGör saker och ting långsamt och medvetet. Det kan kräva lite övning men det hjälper dig att fokusera. Den här Zen-visdomen sammanfattar det ganska bra: ”När du går, gå. När du äter, ät”.
• Gör mindreDet kanske låter motsägelsefullt men ansträng dig för att göra mindre. Vi är så upptagna med att få ihop livspusslet med jobb, familj, hobbies och sociala aktiviteter att vi knappt har tid att andas. Det handlar helt enkelt om att komma underfund med vad som är viktigt och släppa taget om resten. Det ger dig mer tid att fokusera och tar dig ett stef närmare en medveten närvaro.
• MotioneraEtt hälsosamt sinne i en hälsosam kropp är ett mål att sträva efter. Visa tacksamhet mot din kropp och behandla den likt ett tempel. Stick ut på en joggingrunda, ta en promenad utomhus, dansa eller kör ett yogapass. Att röra på sig rensar huvudet och ger dig ännu mer energi.
Avsätt 5 minuter varje dag till att inte göra någontingHa en regel: Ta en paus och gör ingenting i minst 5 minuter varje dag. Sitt bara ned och bli medveten om dina tankar. Om du tycker att det är svårt kan du fokusera på din andning. Se det som en mini-meditation där du lär dig att trivas med tystnad och stillhet. Detta kommer verkligen att hjälpa dig och det tar bara 5 minuter.