30 oktober 2016

Rituals adventskalender, Ritual of advent


Adventskalendern är ett kärt barndomsminne för många. Under de 24 dagar som ledde fram till julafton öppnade man ivrigt en ny lucka varje morgon, för att se vad som gömde sig bakom den. Men var kommer den här årliga ritualen ifrån? Låt oss titta närmare på bakgrunden till adventfirandet!
Adventfirandets ursprung kan spåras tillbaka till 1800-talet och tyskarnas lutherska traditioner. Ordet ”advent” är latin och betyder ”ankomst”. Under advent förberedde de kristna firandet av Jesu födelse, men också av hans återkomst. Det är en tid för botgöring och andlig rening, vilket vanligtvis uppnås genom att fasta. Ritualen med fastan hjälper de kristna att känna sig närmare Gud och befriar dem från sina synder. Det är värt att nämna att advent inte nämns specifikt i Bibeln, utan advent är något som sakta har växt fram med tiden.
Innan riktiga adventskalendrar fanns, brukade många familjer bocka av varje dag som passerade eller tända ett ljus, så att de skulle veta hur många dagar som var kvar till julen. De första tryckta adventskalendrarna kom på 1900-talet, även om de inte innehöll mycket mer än bilder eller bibelverser. Konceptet fortsatte att utvecklas, vilket ledde fram till de första chokladfyllda adventskalendrarna år 1958. Nu för tiden finns det adventskalendrar med alla sorters gåvor så som godis, leksaker, ja till och med skönhetsprodukter. Oavsett vad adventskalendrarna innehåller fyller de alla samma syfte, nämligen att påminna oss om hur många dagar som det är kvar till jul.
Se fram emot julen
Att räkna ner dagarna fram till julen hjälper oss att vara medvetna och närvarande i stunden. Det är en möjlighet att se tillbaka på året som har passerat och förstå vägen som du har tagit. Skäm bort dig eller en av dina nära med vår Ritual of Advent. Vår adventskalender med 24 gåvor som hjälper dig att uppleva små, meningsfulla stunder i väntan på julen. Ta tid för dig själv, och värna om det som en daglig ritual. Sätt som mål att uppleva meningsfulla ritualer varje dag under det kommande året.
(info från Rituals och Google)