17 maj 2017

Nu är det bevisat – naturen gör dig till en godare människa, från Land.se,


Titta ut över havet. Skåda en fantastisk stjärnhimmel. Forskning visar att storslagna naturupplevelser gör oss till godare och mer osjälviska människor. Det räcker långt med att se en naturfilm.
Skogspromenader sänker halten av våra stresshormoner. Träd utanför sjukhusfönster får patienter att tillfriskna snabbare. Naturen får oss att må bättre, det vet vi redan.
Men nu är det bevisat att naturupplevelser också gör oss till godare människor, som fuskar mindre och har mer medkänsla med andra.
I ett experiment vid University of California fick försökspersoner antingen se filmer med storslagen natur eller roliga klipp från komedier. Sedan fick deltagarna spela ett spel som handlade om pengar, och det visade sig att de som fått se naturfilmer spelade ärligare och mer osjälviskt.Även andra experiment visade att den känsla av vördnad människor kan få av mäktiga naturupplevelser, som gnistrande stjärnhimlar och havsutsikt mot horisonten, gör att vi handlar mer medmänskligt och etiskt riktigt. Det kan gälla en så enkel sak som att lämna tillbaka växel vi inte ska ha i affären.
Forskarnas slutsats är att de människor som inser att de inte själva är världens medelpunkt, utan en liten del i ett stort sammanhang, tar mer hänsyn till andra och är mer villiga att hjälpa andra.

(Info och bild från Land.se och Google)