15 juni 2015

Sov dig till framgång, både på jobbet och privat. Tina Sundelin, nybliven doktor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet! DN.se


Sov ordentligt – då får du framgång, både på jobbet och privat.

Det visar en ny avhandling i psykologi vid Stockholms universitet.

I avhandlingen har sömnbristens effekter på utseendet studerats. I fyra olika studier har fotografier på personer med varierande sömnmängd visats för bedömare som utvärderat dem utifrån olika faktorer som attraktivitet, hälsa, pålitlighet, ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med personen på fotot. När personerna såg trötta ut bedömdes de mer negativt än när samma personer såg pigga ut.

– Det finns mycket forskning på hur sömnbrist ger negativa effekter på individen som inte sovit, men mindre om hur omvärlden uppfattar någon som ser trött ut. Vi ville få svar på om personer som ser trötta ut även riskerar att utvärderas ofördelaktigt av andra, säger Tina Sundelin, nybliven doktor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Och så är det alltså, enligt avhandlingen. Den som ser trött ut uppfattas som mindre frisk och därmed mindre attraktiv.

– Trots att vi alla vet att det är viktigt att sova är det många av oss som prioriterar bort några av de timmar vi behöver och istället sitter uppe och jobbar, tittar på serier eller tappar bort tid på internet. Förhoppningsvis kan de här resultaten bidra till att den nödvändiga sömnen föredras över de andra, mindre nödvändiga, aktiviteterna, fortsätter Tina Sundelin i pressmeddelande.


❤️ Sanna