26 juni 2015

Slå ihop förskola och ålderdomshem – då blir det så här Här är projektet som visar att äkta vänskap inte har någon ålder, Aftonbladet.se


Slå ihop förskola och ålderdomshem – då blir det så här

Här är projektet som visar att äkta vänskap inte har någon ålder.


Pensionärerna på ett ålderdomshem i Seattle får ofta besök av barn från en närliggande förskola. Barn och gamla sjunger, leker och hjälper varandra med stora och små uppgifter – och alla har kul.

Lära barn om acceptans

Projektet bakom initiativet heter Intergenerational Learning Center och har som mål att lära barn om acceptans – och samtidigt förbättra vardagen för de som känner sig ensamma. 

Det grundades redan 1991 och har mellan 2012 och 2013 filmats i vad som ska bli en dokumentärfilm under namnet Present Perfect. För tillfället pågår en insamling för att kunna slutföra filmen. 

"En del av barnens vardag"

Enligt regissören, Marie Hoover, har projektet visat sig ge resultat.

– Att umgås med äldre har blivit en del av barnens vardag. De får se att det är naturligt att åldras. De lär sig om medkänsla och har blivit mer öppensinnade, säger hon till Huffington Post.

Charlene Boyd är chef ålderdomshemmet. Hon säger att de äldre är överlyckliga över barnens besök. 

– Många av våra äldre är änkor eller änklingar och deras släktingar har inte möjlighet att besöka dem så ofta som de önskar – vilket gör att de riskerar att känna sig ensamma.

– Barnen gör att våra äldre får känna sig som en del av en gemenskap, de tillför så mycket energi.


❤️ Sanna