29 november 2014

Tankens enorma kraft, vi blir vad vi tänker!


Robert skriver: Den här gamla berättelsen hörde jag första gången för ett par år sedan:

En gammal Cherokeeindian sitter och lär sitt barnbarn om livet. En strid pågår inom mig, säger han till pojken. Det är en fruktansvärd kamp och den utspelas mellan två vargar. Den ena är ond – han är ilska, avundsjuka, klagande, ånger, girighet, arrogans, självömkan, skuld, bitterhet, lögn, falskhet och ego.

Den andra är god – han är glädje, frid, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, vänlighet, godhet, empati, generositet, sanning, medkänsla och tro.

Samma strid pågår inuti dig och inom alla andra människor.

Den lille pojken tänker efter en stund och frågar sedan: Vilken varg vinner?
Den gamla indianen svarar: Den du matar.

Våra tankar är skapande

Jag tycker den berättelsen på ett väldigt bra sätt förklarar hur våra tankar påverkar hur vi upplever verkligheten. Om vi fokuserar på den onda vargen (de negativa tankarna), då är det den verkligheten vi kommer att mötas av. Men om fokus istället ligger på den goda vargen (de positiva tankarna), då skapar vi oss en helt annan verklighet.

Det är som det klassiska exemplet med glaset som är fyllt till hälften. Pessimisten ser det som halvtomt, medan optimisten ser det som halvfullt. Samma glas, två helt olika verklighetsuppfattningar. Eller som exemplet med de två personerna som sitter fast i en bilkö, från inlägget Lösningen på de flesta problem. Samma förutsättningar, två helt olika reaktioner.

Våra tankar har inte bara kraften att förändra en situation vi befinner oss i just nu, de kan även förändra framtiden. Det kanske låter som vilda fantasier, men det finns en hel del forskning som visar att det faktiskt stämmer.

Placeboeffekten är ett sådant exempel. Personer som fått verkningslös medicin tillfrisknar i tron om att de har fått riktig medicin. Placebo, som på latin betyder ”jag skall behaga”, har även en motsats kallad nocebo, som på latin betyder ”jag skall skada”. Det kan till exempel innebära att en person blir magsjuk i tron om att han eller hon nyss har ätit någonting dåligt.

Exempel på tankens kraft

I en studie i Tyskland delade man in personer med ryggsmärta i två grupper. Inför ett benreflextest blev den ena gruppen tillsagd att det kunde göra lite ont. Den andra gruppen blev informerade om att det inte alls skulle göra ont. Resultatet blev att den förstnämnda gruppen upplevde smärtor och klarade testet sämre.

I en studie i Italien fick en grupp laktosintoleranta personer vad man trodde sig vara laktos. I själva verket var det glukos (druvsocker). 44 procent av personerna fick magproblem.

I en studie i England fick en grupp cancerpatienter vad man trodde sig vara cellgifter. I själva verket var det saltlösning. 30 procent av personerna tappade håret.

I en studie i USA fick 40 astmatiker en inhalator och blev informerade om att den innehöll en allergen. I själva verket var det vattenånga. 19 av försökspersonerna fick svåra problem med att andas. 12 av personerna upplevde en fullt utvecklad astmaattack.

Våra tankar skapar vår verklighet

Våra tankar har med andra ord en enorm kraft. Hur vi mår och hur vi upplever vår omgivning beror i hög grad på vårt sätt att tänka. Våra tankar kan göra oss friska eller sjuka, lyckliga eller deprimerade, oroliga eller förväntansfulla, givmilda eller giriga, kärleksfulla eller egoistiska.

Vi har alltid möjligheten att själva välja vad vi lägger fokus på. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Är en bilkö ett frustrerande hinder eller ett utmärkt tillfälle till att varva ner? Valet är ditt.

Betyder det att du garanterat kommer hålla dig kry om du tänker ”friska” och positiva tankar istället för att gå omkring och oroa dig för att bli sjuk? Nej, men chanserna ökar. Dessutom är det betydligt trivsammare att ha sällskap av en god varg istället för en ond.

Jag låter den amerikanska psykologen och författaren Wayne Dyer avsluta detta blogginlägg med sina visdomsord kring det här med tankens kraft:

Vad vi tänker avgör vad som händer oss, så om vi vill förändra våra liv, måste vi öppna våra sinnen// Robert Birming via Mittpunkt.se

❤️ Sanna