17 maj 2017

Det lönar sig att vara Optimist, Nisse Simonsson, föreläsare, tänkvärt


Tillsammans med KFV-Marknadsföring AB anordnade Viadidakt en må bra-föreläsning med läkaren Nisse Simonson på Safiren i Katrineholm. 
Med en rejäl dos humor och beundransvärd talförmåga lyckades Nisse fånga sin publik när han delade med sig av tanken och den egna inställningens kraft. Med oförneklig övertygelse kan vi konstatera att ingen i publiken gick hem oberörd.
Nisse är före detta kirurg och en mycket uppskattad föreläsare med passion för hjärnan. Under två och en halv timma talade Nisse bland annat om hur det lönar sig att vara optimist, hur man sätter stopp för sina egna negativa tankar och hur vår hjärna fungerar utifrån förändring, stress och tid.

- Det finns inget värre än att få en varm applåd innan man sagt något, inledde Nisse Simonson när han steg upp på Safirens scen i Katrineholm.

När skrattsalvorna lagt sig fortsätter han:
- Katrineholm är en av fyra städer jag inte varit i. Jag hoppas jag hinner med de andra tre innan Fonus tar mig.
Nisse kör sedan igång den gamla diskodängan ”I will survive” med Gloria Gaynor.

Aldrig har så många haft det så bra men ändå mått så dåligt


Varför är vi egentligen i särklass världens sjukaste folk när vi historiskt sett har de bästa förutsättningarna och möjligheterna att ge prov på motsatsen? Sverige har i dag världens näst bästa ekonomi, vi hamnar på tredje plats vad gäller hälsa och som land har vi ett av världens starkaste varumärken. Nisse förklarar att det idag ändå råder en stark klagokultur i Sverige.

- I Sverige är det OK att klaga, vi har en klagokultur. Och klagar man då mår man också dåligt.

Nisse poängterar att ens egen inställning till saker och ting har en avgörande roll när det gäller hur man mår. Sedan ställer han frågan: meningen med livet är väl ändå att vara lycklig?
- Om man inte kan identifiera och ta till vara på de guldkorn som vardagen faktiskt består av, ja då kommer man att få det svårt, säger Nisse.

Sätt stopp för negativa tankar!


Nisse frågar publiken om alla är överens om att man kan tänka sig sjuk? De flesta i publiken nickar instämmande på Nisses fråga. Sedan fortsätter han:
- Om nu alla är överens om att man faktiskt kan tänka sig sjuk, vore det omvända inte helt otroligt?

Han citerar Shakespeare:
” There is nothing either good or bad, but thinking makes it so”.

Tankens kraft är mycket stark. Här gäller det att sätta en stoppkloss för sina negativa tankar och istället ändra sin inställning för att må bra. Och det är lättare än vad man tror.
- Om man nu ska prata om hur universums mest komplexa skapelse fungerar, nämligen en katrineholmshjärna, så får man göra som Einstein – förenkla så långt det går, fortsätter Nisse medan publiken brast i skratt.

Nisse menar att vi i princip är programmerade till tre saker: äta, överleva och para oss. 

Det är det livet går ut på. Viktigt är också en bra kost, motion och sömn. 
Brist på sömn upplever hjärnan nämligen som stress. Han fortsätter sedan att berätta om ett antal genier som varit verksamma genom tiderna (Albert Einstein, Beethoven, med flera). Dessa personer har under sina promenader kläckt de geniala idéer och verk som i dag gjort dem världsberömda. 
Nisse förklarar att när man sätter fart på sina muskler blir man också mer kreativ. Han likställer även motion som en summa av prozac och amfetamin. Andra tips som Nisse ger för att må bra och leva längre är:
  • Mental stimulans 
  • Skydda skallen
  • Rök inte
  • Sköt din hälsa
  • Antioxidanter
  • Engagera dig

Hjärnceller kan inte bildas på nytt, eller?


Nisse förklarar att det finns märkliga krafter i oss människor, men som läkare förnekar. 
Som exempel delar han med sig av en personlig historia om en cancersjuk kvinna som levde till dagen efter dotterns student. Var det i tron på Nisses vitaminsprutor, som egentligen inte hade någon klinisk effekt, som gjorde att kvinnan levde längre? 
Nisse förklarar att mycket berodde på kvinnans starka vilja och som sedan möjliggjorde hennes närvaro på dotterns student. 
-  Hjärnan är formbar och det är det mest revolutionerande vi lärt oss i hjärnforskningen den senaste tiden. Ju mer vi tränar hjärnan desto fler hjärnceller skapas, förklarar Nisse. Det är därför det är mycket viktigt att utmana sitt intellekt.  Nisse tipsar om att exempelvis pröva läsa en bok som ligger ett steg upp på svårighetsgraden eller pröva lösa sudoku. Mental stimulans är a och o. 

Vägen till lycka är att sluta älta det man inte kan påverka


Avslutningsvis konstaterar Nisse att vägen till lycka är helt enkelt att sluta älta det man ändå inte kan påverka. Viktigt är också att skratta mycket. Skratt är stresslösande och stärker immunförsvaret.

Med stående ovationer från samtliga 240 deltagare avslutar Nisse Simonsson sin föreläsning.

(Info från Google )