22 november 2015

Andningen av Elisabeth Labbaci, djupandas, bättre hälsa, energi och sömn

lotus

Den indianska sägnen säger såhär; Vi föds alla med ett förutbestämt antal andetag. Det är hur vi andas som bestämmer hur länge vi lever. 

Hyperventilerar vi oss genom livet så lever vi inte lika länge som när vi andas långa djupa andet

Jag tycker om att tänka mig att det är så. Även om jag inte tror på det fullt ut. En så vacker berättelse med ett korn av sanning.

Andningen är viktig. Livsviktig. Om du tycker att det är tråkigt att meditera, tråkigt att sitta ner och bara följa dina andetag ut och in, så testa att hålla för munnen och näsan ett tag, så får du se hur intresserad du blir av att andas. Plötsligt kommer det inte finnas något på jorden som intresserar dig mer. Andningen är grunden, den är allt. Utan den stannar livet rätt snabbt.

Hur vi andas är också viktigt. Andningen påverkar detta:

 • Hur du sover
 • Hur du mår
 • Hur du presterar
 • Hur mycket energi du har
 • Upplevelsen av stress och oro
 • Känslor generellt
 • Huvudvärk
 • Blodtrycket

Alla som har haft en panikångestattack vet hur det går att lugna hela kroppen, tankar, känslor, hela systemet bara genom att ta djupa medvetna andetag under attacken. Skådespelare och idrottsmän/kvinnor rekommenderas att ta några djupa andetag innan de ska ut på scenen eller prestera i någon idrott. Proffs lär sig vikten av andningen. Varför får inte vi andra också lära oss det? Det borde ske redan i skolan.

Ibland skriver jag i mina elevers prov, mittemellan två frågor; Andas. Breathe. Atme. Och så lite space, lite tomrum. Som för att påminna om det viktigaste när man sitter och skriver prov. (Jag jobbar som engelsk/tysklärare.)

Tyskans atmen, som betyder andas, är etymologiskt besläktat med hinduismens atman, dvs skaparen av världsalltet, Gud. Andas är etymologiskt besläktat med ande och andlig. Intressant tycker jag. Att andetaget är Gud, anden, det andliga, att det är själva livet.

Har du märkt hur du håller andan när du blir rädd eller nervös? Uttrycket tappa andan syftar på detta. Eller så andas du snabbare. Snabb andning sätter igång vårt fight or flight-system och kroppen höjer aktiviteten i nervsystemet och vi stressar upp oss själva, bara genom hur vi andas.

Vi får inte glömma att andas. Vi får inte glömma att andas medvetet. Att andas och veta att vi andas, följa andningen in och ut.

Jag tycker att det finns något vackert med att bara iaktta andningen, att se hur den drabbar kroppen. Hur vi inte behöver göra ett endaste dugg. Något ser till att vår kropp hela tiden syresätts och hålls vid liv genom att luft kommer in i och ut ur lungorna. Det är nåt vackert mystiskt med det, att få bo i en kropp.

Ett endaste medvetet andetag är en full meditation. Svårare än så är det inte att meditera. Det krävs inte mer än så. Även om tre eller fem medvetna andetag såklart är ännu kraftfullare. Men låt ingen lura i dig att meditation är mer komplicerat än så. Det behövs inga mantran, harembrallor eller rökelser. Ett endaste medvetet andetag, från början till slut, är en full meditation. Du kan meditera varsomhelst, när du tvättar händerna, på bussen, i kön på Ica, vid kopiatorn/kaffeautomaten på jobbet, precis innan du svarar i telefonen. Du kan se helt normal ut samtidigt. Andas. Andas medvetet.

När världen är galen och tankarna spinner; fly in i verkligheten, fly in i din andning. Vad som än händer i livet och var du än är så har du din andning att gå tillbaks till, att jorda dig med, att lugna dig med. Fäst dig själv, som man fäster en båt i ett stormigt hav med ett ankare.

Andas djupa, långsamma andetag. Försök att ha en jämn andningsrytm och låt magen höja sig innan bröstet. Här kan du se en bra rytm. Testa nu direkt. Jag utmanar dig till fem medvetna andetag. Undersök hur du mår sen.

Den här andningsövningen kallas renande pranayama. Och den är bra att göra vid svaghet, trötthet, stress och utbrändhet.

 1. Ligg på rygg, 60-90 cm mellan fötterna och händerna 15-30 cm ut från kroppen.
 2. Tummen och pekfingret ihop med ett lätt tryck, handflatan uppåt.
 3. Observera andningen en stund, 1 minut.
 4. Andas sedan med jämna, djupa andetag in genom näsan 4 sek.
 5. Håll andan 4 sek.
 6. Andas ut genom näsan 6-8 sek

Kan göras 5-10 minuter 2 ggr per dag. Fungerar bra i sängen vid sänggåendet t ex. Testa att göra den regelbundet. Den är väldigt kraftfull.

Varje dygn tar vi ca 25000 andetag. Säg mig hur många av dem som du är medveten om. Och jag kan säga dig något om hur du mår. 

Av Elisabeth Labbaci


❤️ Sanna