10 sätt att stötta någon som har en depression
1. Känn igen symptomen
– Depression kan visa sig som nedstämdhet, att den drabbade drar sig undan eller har värk i nacken, ryggen, magen eller huvudvärk, säger Louise Aronsson volontär på Tilia, som arbetar med och för ungdomar med psykisk ohälsa.
Hon berättar att sömnlöshet och en känsla av att det som brukar kännas roligt känns kravfyllt eller ointressant också är symptom. Tecken på depression är det först när flera av symptomen har funnits under en längre tid.
2. Våga fråga – men försiktigt
– Vi brukar säga att man inte ska gå på för hårt. Fråga inte "Är du deprimerad?" utan istället "Hur mår du?", säger Aronsson.
Hon uppmanar också till att visa att en finns kvar för den drabbade personen, och att ge den tid att prata även om den inte vill svara första gången du frågar. Låt svaret ta tid och visa att du finns där när och om personen vill prata.
3. Hjälp personen att aktivera sig
Stötta personen och försök att göra saker, till exempel promenera i skogen eller annat som inte kräver någon större prestation.
– Gör något utan krav och prestation, som en promenad i skogen eller annat, säger Aronsson.
4. Hjälp till med vardagssysslor
Enligt Aronsson kan det vara skönt för den drabbade att få hjälp – beroende av graden av depression. Erbjud din hjälp med vardagliga sysslor som städning, tvätt och att laga mat. Det kan vara stressande för en person med depression att utföra vardagssysslor, kanske kan ni hjälpas åt?
5. Motivera personen att gå ut
– Gå utomhus. Särskilt vid sol, det gör skillnad, säger Aronsson.
6. Motivera till motion
Aronsson poängterar att frisk luft och rörelse är bra och att en promenad i skogen kan verka lugnande.
Många mår bättre av att röra på sig och om det funkar kan en vän att motionera med vara ett stöd, men inte för alla.
– Det beror förstås på typ av depression, vid ätstörningsproblematik eller utmatningsdepression behöver personens individuella ses över för rekommendation av motion, säger hon.
7. Bli inte en terapeut
– Man behöver inte prata för mycket om det, behåll din roll som kompis eller förälder då personen fortfarande behöver ett socialt nätverk med vänner och familj. Det är minst lika viktigt att ha kvar sitt sociala nätverk, säger Aronsson.
Bildkälla: Faksimil / Giphy
8. Förminska inte
En person som är deprimerad är sjuk och vill må bra.
– Saker som "ryck upp dig" eller "kom igen nu" kan vara provocerande, säger Aronsson som menar att det är bättre att visa att du finns kvar och fråga om du kan göra något.
– Våga stanna kvar, sträck ut en hand och låna ut ditt öra, säger hon.
9. Lyssna på personen
Även om du vill hjälpa till är det viktigt att lyssna på personen. Den känner trots allt sig själv bäst.
10. Söka hjälp?
Det går inte att söka hjälp åt någon annan men det går att uppmuntra en person att söka eller erbjuda sig att följa med. Om personen däremot har självmordstankar eller tankar på att skada sig själv bör du vidas kontakta 112 eller akutpsykiatrin...
❤️ Sanna