11 juni 2015

Var en regnbåge i någon annans moln, Den största gåva du kan ge till en annan människa är din närvaro/ av ELISABETH LABBACI, Kloka ord...

rainbow
Den största gåva du kan ge till en annan människa är din närvaro.
Testa detta: Under ett visst antal klocktimmar varje dag, säg t ex mellan kl.12-18 dagligen, ska du ge din fulla uppmärksamhet och vara så närvarande du bara kan med alla människor du möter. Alltifrån familjemedlemmar till kollegor, kassörskor eller hemlösa. Alla mänskliga varelser ska få din totala uppmärksamhet under dessa timmar. Du kan välja olika timmar på dygnet olika dagar så att alla sorters människor berörs. Ta lite färre timmar om du tycker att 6 timmar är lång tid. Det viktigaste är att du gör det helhjärtat.
När du pratar med en människa, låt den människan få så mycket samtalsutrymme den vill ha, bara lyssna utan att tänka på vad du ska säga. Var helt närvarande. Var bara ett utrymme, en närvaro, för den andra.
Du kanske säger ”Jag är ändå en sån som bara lyssnar, jag hinner aldrig säga nåt, människor bara lastar allt på mig, mitt talutrymme är redan så litet.” Det spelar ingen roll, för det här är annorlunda. Nu ska du göra det medvetet. Nu ska du medvetet kliva åt sidan för en annan människas skull. Utan att samtidigt sitta och störa dig på att ingen frågar nåt om dig. Efter kl. 18 får du plats i rampljuset igen, men nu testar vi nåt annat.
Du lyssnar, du frågar, du bekräftar, du tittar. Du är helt där. Som person är du borta. Du finns bara som en närvaro för den andra just nu. Föreställ dig att människan du talar med bara kommer att leva till midnatt. Hur mycket kärlek och uppmärksamhet vill du inte ge till en människa som har så lite tid kvar? Du kan naturligtvis prata, svara, i samtalet, men fokus är på den andra. Du kan säga när du inte håller med, men kritisera inte. Tänk dig att du bara är en kärleksfull närvaro.
Läs inte bara den här texten. Testa! Börja redan idag. Börja med nästa människa du möter. Skriv gärna här under om dina erfarenheter. Om du känner dig ensam och vill ha fler vänner så är detta en fantastisk övning. Människor älskar att bli sedda och lyssnade på. Människor tyr sig till sådana som kan se och lyssna, eftersom det är vad alla människor längtar efter mest. Särskilt tydligt är detta på barn. När barn blir sedda och lyssnade på så förändras något djupt inne i deras kärna.
Människor glömmer samtal, vad man pratade om, men de glömmer aldrig vilka människor som fick dem att känna sig sedda och lyssnade på. Hur vet jag att alla vill bli sedda och lyssnade på? Är inte kärlek det som människor längtar mest efter? Att se en människa är att älska. Det är inte konstigare än så. Det finns så många märkliga uppfattningar om kärlek, att det skulle handla om ord eller presenter eller beroenden/fixeringar/besatthet. Sann kärlek är att se en annan människa, bekräfta att hon finns, vetskapen om att ni är samma. Det är inte mer avancerat än så. Låt inte en galen värld inbilla dig att kärlek skulle vara nåt annat.
Efter några veckor; utvärdera! Hur har det varit för dig? Har du märkt att människor reagerar annorlunda på dig? Hur mår du själv av övningen? Om du märker en positiv förändring i ditt liv – vilket jag nästan kan garantera att du kommer att göra – så kanske du vill ha kvar övningen. Gör den då och då under en dag. Så ofta du vill.
Att vara närvarande, ge en människa din fulla uppmärksamhet och att se kärleksfullt på varje person du möter än den största gåva du kan ge en människa. Det är omöjligt att din omgivning går opåverkade ur ditt experiment. Det är lika omöjligt att du går opåverkad ur detta experiment.
Jag tror att du kommer märka att den största gåva du kan ge dig själv också är din närvaro  av 

ELISABETH LABBACI


❤️ Sanna