29 april 2015

Dina internetvanor formar ditt liv, Mittpunkt.se, Kloka råd


Var och en av oss upplever en egen verklighet. Vi skapar själva denna verklighet och kan forma den på många sätt.

Vi tenderar att tänka på verkligheten som något yttre och absolut, som solen som skiner på oss på en varm, skön eftermiddag. Solen är verkligen där, vare sig vi tror det eller ej, eller hur?

Men som människor formas vår verklighet av det vi uppfattar. En person kan se solen som överväldigande varm och tryckande, en annan ser den som en möjlighet till en vacker solbränna. Någon kanske ser den som en enorm cancermaskin, och någon annan som en mäktig gud att dyrka eller frukta.

Dessa människor har alla väldigt olika verklighetsuppfattning, även om solen objektivt sett är lika för alla.

I det ljuset, oavsett vad du tycker om och gör regelbundet, formas din verklighet. För många människor innebär det framför allt internet.

Om du är på webbplatser som talar om hur hemsk världen är, då blir det din verklighet. Om du är på Facebook och tittar på dina vänners mat- eller semesterbilder, då formar det din verklighet. Om du följer människor på Twitter som klagar hela tiden, då påverkar det ditt liv på ett avgörande sätt.

  • Vilka internetvanor formar din verklighet?
  • Är det den verklighet du vill ha?
  • Kan du forma den?

Jag har inga svar här. Jag vill bara påverka din verklighet en smula.

/Leo Babauta, som delar med sig av tips och erfarenheter kring att skapa en enklare vardag. Han har gett ut flera böcker och driver en av världens största bloggar.

❤️ Sanna