26 mars 2015

15 saker som hindrar oss att känna lycka...via Expressen.se Hälsa Psykologi, Huffington post


...Du bromsar inte upp! Oavsett situation bör du tvinga dig själv att vila ibland – några minuters meditation kan räcka. 
Ju mer du jagar den, (LYCKAN) desto svårare blir den att fånga.
Många livscoacher menar att vi måste leva i nuet och sluta bygga upp förväntningar för att kunna bli mottagliga för lyckan.
Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi 15 saker som ofta hindrar oss på vägen. Kanske behöver du träna på att gå emot dem

1. Du vågar inte gå utanför din "comfort zone"

Hur många av oss har inte funderat på om vi skulle jobba med något annat, börja träna yoga eller söka kontakt med nya vänner, kanske via någon kvällskurs? Men så fastnar man där man är för att det är bekvämt och kräver minsta möjliga ansträngning, vi kan ju det här så bra och vi gör det ju så snabbt? Men tänk på alla exempel på kreativa människor som vittnat om hur mycket lyckligare de blivit när de bytt bana och vågat börja om från scratch. Utmana dig själv!

2. Du går och väntar på rätt ögonblick

Nej, du kan inte förlita dig på att någon plötsligt ska dyka upp som en räddande ängel och servera dig ett nytt, roligt jobb. Eller att tidpunkten för dina idéer och projekt ska vara bättre sedan. Man vet aldrig hur livet utvecklar sig eller hur länge vi har förmånen att få leva det. Så gör slag i saken så fort du kan.

3. Du bryr dig för mycket om vad andra tycker

Självklart bör vi lyssna på kloka personers åsikter och råd som vägledning ibland, men andra människors föreställningar ska inte få styra ditt liv. Du måste inte skaffa barn bara för att det är norm i samhället - och du får vara ihop med vem du vill, oavsett kön, ursprung eller ålder. Bry dig inte om ifall folk i din närhet höjer på ögonbrynen eller pratar om dina val. Det kan inte skada dig.

4. Du fokuserar på det negativa

Alla har väl gått och ältat tråkiga händelser, oavsett om det rör sig om något så trivialt som en utspilld kopp kaffe eller allvarligare relationsproblem. Men kom ihåg: ju mer du tänker på det jobbiga, desto mer kommer missnöjet att färga av sig på resten av tillvaron. Ta några djupa andetag och lägg bråtet bakom dig, i alla fall för stunden. Det finns flera studier som visar att vi blir lyckligare och friskare av att fokusera på positiva saker, le och skratta.

5. Du tar saker för givna

Vi litar blint på att favoritfrukosten ska finnas i butik, att bussen ska vara i tid och att våra vänner ska sympatisera med våra åsikter. Och så tappar vi det helt om något inte blir som vi har tänkt oss! Var lite öppnare och acceptera att saker tar en annan vändning ibland, så blir fallet inte lika hårt.

6. Du glömmer att vara tacksam

Det är lätt att fastna i vad som kan bli bättre, vad man vill ha och vad man saknar i sitt liv. Men då spär man bara på känslan av otillräcklighet. Tänk i stället på allt bra du redan har, som vänner, familj, ett jobb eller en trygg bostad. Eller på allt gott som du redan har uträttat i ditt liv.

7. Du glömmer ditt värde

Kan tyckas självklart, men vi glömmer skrämmande ofta bort vårt eget värde. Vi tar emot skit från partners, vänner eller arbetsgivare - och fortsätter kanske att låta oss bli illa behandlade utan att tänka på att det är fel. Säg emot och stå upp för dig själv så ofta du kan, och om du inte kan: sök stöd utifrån. Välmående kommer inifrån: ju snällare vi är mot oss själva, desto starkare blir vi.

8. Du oroar dig för framtiden

Varför slösa energi på sådant som du inte kan styra över eller vet säkert kommer att ske? Spara på oron tills det blir skarpt läge i stället och gör något roligare av tiden så länge. (Obs! Viss oro är naturligtvis befogad. Då gäller det att göra något konstruktivt av den, som att se över sin ekonomi eller be om hjälp utifrån.)

9. Du läser in för mycket

Du har fått ett sms från någon du håller av - och vrider och vänder på varenda mening. Eller så sitter du och kollegerna och analyserar chefens uppträdande till leda över lunchen. Äsch, skippa analyserna, för i nio fall av tio har vi fel i det vi antar: personen i fråga var inte alls dissig mot dig personligen. Igen: du slösar bara tid och energi på negativa tankar.

10. Du lever i det förflutna

Om man klamrar sig fast för mycket vid sådant som redan har hänt ger man inte plats för nya, lyckliga stunder att uppstå. Festdagarna med tjejgänget i 25-årsåldern var säkert UNDERBARA, men det hindrar inte att det kommer fler perioder som ger samma rus. Håll ögonen på nuet så att du inte missar dem.

11. Du går emot din intuition

Det går kanske inte att förklara varför, ibland har du bara en känsla av att något är fel – eller rätt. Fatta ditt beslut utifrån den, för magkänslan är viktigare än du tror, enligt forskning. "De som går på magkänsla är mer nöjda med sitt val", säger filosofie doktor Lars-Erik Björklund.

12. Du bromsar inte upp

Kanske är ditt jobb så roligt eller viktigt att det inte gör dig något att jobba över varje kväll. Eller så har du helt enkelt inget val. Oavsett situation bör du tvinga dig själv att vila ibland – några minuters meditation kan räcka. Långvarig stress kan leda till utbrändhet och depression, utan att vi märker det på vägen.

13. Du skuldbelägger dig själv

Nej, ingen människa är perfekt. Säkert kommer du att såra andra genom livet, samt misslyckas med saker du tagit dig för. Men res dig och gå vidare, genom att säga förlåt och förlåta dig själv. Och var beredd på fler "misslyckanden". De gör dig inte per automatik till en sämre människa.

14. Du jämför dig med andra

Varför snegla på vad andra har och gör, det viktiga är ju vad du vill göra och åstadkommer. Att jämföra sig med vänner och bekanta är en vanlig grogrund för avundsjuka och svartsjuka. Dessutom kan man aldrig säkert veta vad som döljer sig bakom de människor som man upplever som "lyckade". De kanske har andra bekymmer, som du slipper.

15. Du lägger energi och tid på obetydliga saker

Nej, dygnet har inte hur många timmar som helst - och livet pågår inte i all evighet. Så ta vara på dagarna. Att sitta och uppdatera Facebook- eller Instagram-flödet på mobilen ger (i regel) inte så mycket. Umgås med riktiga människor som får dig på gott humör i stället, eller gör någonting annat som utvecklar dig mot dina drömmars mål.

❤️ Sanna