19 februari 2015

Uppmärksamma barnets positiva beteende... Barn- och familjehälsan...


Uppmärksamma barnets positiva beteende

– Det barnet får uppmärksamhet för kommer det att fortsätta med, säger Carina Hallberg, kurator på barn- och familjehälsan.

Barn- och familjehälsan i Gävle erbjuder Kometprogrammet till föräldrar som upplever att de inte kan ta sig ur den onda konfliktspiral familjen har hamnat i. Det handlar om vardagsproblem som växt och lett till konflikter som familjen står maktlös inför.

– De som vänder sig till oss är familjer som upplever att de bara bråkar, de har inte roligt tillsammans, säger Carina Hallberg

Enligt psykologen Jennifer Wellin är inget problem för litet för att söka till barnhälsan. Det behövs ingen remiss, utan man kan vända sig direkt till dem.

 – Det är bara dumt att gå och vänta för länge. Hos oss får familjerna konkreta verktyg. Vi pratar utifrån filmer, har övningar, demonstrationer och hemuppgifter. Dessutom kan föräldrarna lära av varandra.

Med ett bra bemötande och positiv inställning kommer man långt, förklarar Carina Hallberg.

– Vi jobbar inte med bestraffningar utan med att belöna och uppmuntra ett önskat beteende. Ett barn skulle aldrig överleva utan uppmärksamhet.

För att kunna ställa krav gäller det att fylla på med närhet och uppmärksamhet.

– Att ha gemensamma stunder med barnet är viktigt för grunden till en bra och trygg relation, sedan kan man bygga på med belöningar och beröm. Och till sist ska man välja sina strider, säger Carina Hallberg.

För det går inte att i alla lägen ignorera barnets negativa beteende.

– Om barnet skriker och bråkar i affären, bör du kanske lämna vagnen och lämna butiken med barnet, men gör det utan att skälla och bråka.

Hon betonar också att det inte går att använda Kometmetoden i förebyggande syfte.

Kursen består av elva tillfällen och sker dagtid. Föräldrarna har rätt att vabba dessa dagar. Barn- och familjehälsan har haft kursen i en termin, med gott resultat. I höst startar en ny kurs.

  • Komet

    Komet står för Kommunikationsmetod och är ett manualbaserat föräldraträningsprogram som vänder sig till föräldrar med bråkiga barn i åldrarna tre till elva. Fokus ligger på att bryta negativa beteendemönster genom att förstärka det som barnet gör bra.

    Programmet bygger på att lära föräldrar och lärare bättre sätt att kommunicera med barnet. Idén är att det främst är den vuxne som ska ändra sitt beteende för att minska problemen.

    Forskning visar att metoderna hjälper. Utvärderingar visar att föräldrarna blev mindre stränga och använde mer positiva metoder efter kursen.

    Vill du veta mer? Läs boken: ”Fem gånger mer kärlek” av Martin Forster.