13 november 2014

Glädjen finns här och nu, tänkvärt från Mittpunkt


Glädjen finns här och nu...


Har du någon gång känt en stark glädje som du inte upplevt orsakats av något särskilt? En glädje som helt plötsligt bara var där, utan att du kunde koppla den till någon omständighet eller händelse?
Då har du känt den sanna glädjen direkt – utan att den varit maskerad som ett resultat av något annat.
Denna glädje finns inom oss alla, och den varken orsakas eller påverkas av yttre omständigheter.
Den finns hela tiden med oss, men det är inte alltid vi känner den. Då vi inte gör det beror det på att den täcks över av annat. Av våra tankar, och av de känslor och reaktioner som kommer med dem.
Glädjen finns här nu, men då vi är uppslukade i våra tankar befinner vi oss hela tiden i det förflutna eller i framtiden. Vi är inte här, och det är därför vi inte upptäcker den.

Stanna och upptäck glädjen

Det intressanta är att det många gånger dessutom just är tankar om glädje och lycka, och vår strävan efter det, som ställer sig i vägen.
Vår uppfattning är ofta att glädje kommer ur någonting utanför oss själva. Och då vi tror på det är det också där vi letar. Vi tror att vi måste uppnå något, eller att saker och ting måste vara på ett visst sätt, för att vi ska kunna vara lyckliga. Men i själva verket lägger sig dessa uppfattningar snarare i vägen för det.
Vi kan visserligen känna sann glädje och lycka då vi väl uppnår ett av de yttre mål vi strävat mot, men det beror inte på målet i sig, utan på ett tillfälligt uppehåll i vårt strävande. Vi är just nu inte på jakt efter något annat. Inte på väg någon annanstans i våra tankar. Vi stannar upp och är här – och då känner vi den glädje som alltid finns inom oss.
Detta innebär inte att vi inte kan ha mål och drömmar. Men det är en väldig skillnad på att göra ur glädje och att göra för att försöka uppnå det.
Sann glädje kommer inte till oss ur det vi gör. Den strömmar snarare ut från oss in i det vi gör. Den finns redan inom oss. Vi har den alltid med oss. Och vi har tillgång till den nu. I det här ögonblicket/Hanna Astervall
Mycket klokt! Jag känner ofta Sann Glädje utan ngn särskild orsak...
❤️ Sanna