2 oktober 2014

Dokumentär på SVT "Kriget om elfenbenet"


Dokumentär om tjuvjakten efter elfenben och att Kina har stor försäljning. Elefanterna i Afrika är på väg att utrotas.... FRUKTANSVÄRT!

Här är lite fakta om de ljuvliga Elefanterna:
Elefanter har visat sig ha ett rikt känsloliv och kan både skratta, leka och gråta. Ibland kan flera elefanter samlas då någon i flocken dött och sörja flera dagar tillsammans. Det händer också att de begraver döda elefanter, och även människor, under grenar eller andra växter.

De kan också visa stor glädje, exempelvis när de återser någon de håller av. Det kan gälla både andra elefanter eller någon människa som står dem nära. 

I en nyligen gjord undersökning visade de stort intresse för kraniet och betarna från döda elefanter, och skiljde ut elefantkraniet från andra djurs. Forskarna jämför här med många andra djur, som bara har ett flyktigt intresse då medlemmar inom gruppen dör.

Samhörigheten inom flocken är stor, och honorna tar ofta hand om varandras ungar och skyddar och hjälper varandra vid förlossningar. Några fotografer från BBC satte för några år sedan upp en dold, fjärrstyrd kamera som fick följa elefanterna under en tid. Fotograferna berättar, sedan de sett på filmfrekvenserna, hur tydligt det framkom vilken kommunikation och förståelse som rådde inom elefantflocken.

Så - att ge varandra en hjälpande hand, eller närmare bestämt en hjälpande snabel som i det aktuella experimentet, är kanske inte så märkvärdigt för en elefant. Mot bakgrund av den samlade kunskap som finns om elefanters sociala kompetens är det förmodligen bara naturligt vänner emellan.


❤️ Sanna