7 maj 2013

Nu kör jag nässköljning, tips från Yogans värld...Pollenallergi och snuva är det bra emot....

Nässköljning - Neti

 
Nässköljning är en naturlig, enkel och effektiv metod för att rena näsan. I näsans och andningsvägarnas slemhinnor finns det mikroskopiska små hårstrån, som liksom ett transportband tar upp slem från lungorna. Slemmet fångar upp alla partiklar som är på väg in i lungorna. Det kan t.ex. vara damm, pollen eller bakterier.
Slemhinnorna fungerar sämre när de genom längre tid utsätts för torr inomhusluft, tobaksrök och vissa kemikalier. Flimmerhåren torkar ut, läggar sig ned och har svårt att transportera slemmet ut ur kroppen.
När saltvatten sköljs genom näsan renas slemhinnorna och flimmerhåren kan fungera igen. Så genom att skölja näsan regelbundet kan du hjälpa till att aktivera kroppens naturliga immunsystem mot till exempel förkylningar, bihåleinflammation, hösnuva och vissa allergier. Nässköljning med saltvatten rekommenderas i dag av många läkare.
 
I yoga används nässköljning också för att stimulera Ajna chakra, det energicenter som styr vår mentala klarhet. Nässköljning verkar uppfriskande.