20 februari 2012

Janesh Vaidya, Ayurveda för ditt sinne - I det sista regnet...

 Hittade denna skrift hos Nikores fina blogg: http://nikore.blogg.se/index.html



Se miraklen i ditt liv... Då du sluter dina ögon för att sova vet du inte om du kommer att vakna upp till en ny dag. när du lämnar din bädd på morgonen vet du inte om ditt huvud åter kommer vila på kudden, var gång du säger farväl till dina älskade vet du inte om du någonsin kommer att återvända. För varje andetag som lämnar din lungor vet du inte om ett annat andetag väntar... Mirakel sker i ditt liv i varje stund, i varje andetag, i varje steg. Minns att det i världen dör i genomsnitt 107 människor varje minut och att ett av de största miraklen är att du är vid liv i detta ögonblick. Ljus kan bara komma in i ett rum där fönsterluckorna är öppna, och reflekteras endast i de ögon som inte sover. Mirakel uppfattas bara av de sinnen som fortfarande lever, som bevarar sitt ljus av positiva tankar och känslor.

När vi tänker att världen har ett överskott av mörker är det inte alltid lätt att se det positiva i livet. Ett mirakel är inte bara resultatet av en positiv händelse, utan också av dina ögons förmåga att uppfatta händelsen. Om dina ögon inte är öppna kommer du inte att se några mirakel och du missar de vackraste ögonblicken i ditt liv. Det finns ett uttryck; skönheten ligger i betraktarens öga. För att se mirakel behöver du positivitetens öga. För att se mirakel behöver du positivitetens ljus, så ta vara på även de minsta bitar av optimism och sköt om dem i ditt sinnes växthus. Varje gång du känner ett flöde av positiv energi inuti, låt det gro som en skön känsla.

A good feeling is the best healing - En gång då det regnade sa min farmor till mig, "Titta på regndropparna, de är små som pärlor, men de fyller haven med sin kontinuitet. Även livet är som ett hav och varje stund av glädje är som en droppe. Det finns ingen anledning att söka efter festivaler och högtider för att göra livet meningsfullt. Gör istället varje litet ögonblick till en glädjestund och låt den känslan följa med till nästa stund. Precis som regndropparnas kontinuitet fyller havet, så fyller till slut dessa små ögonblick livet med regn av glädje."

Det hjälper att komma ihåg att även i vårt livs mörkare perioder kan vi titta uppåt och se de glittrande stjärnorna på himlen; även bland ogräset i vår trädgård växer många små blommor. Det är dessa vi ska fokusera på, i stället för att låta blicken slukas av mörkret, eller fastna vid ogräset som växer i vårt liv.

/ Janesh Vaidya


Starta om din hjärna på 21 dagar
Följ stegen i ditt dagliga liv och se förändringarna efter 21 dagar. Ägna minst sju minuter varje kväll åt att sitta stilla med slutna ögon och reflektera över dagens tankar och känslor.

steg 1
Börja din dag med en tyst meditation i din säng
Om du vaknar på morgonen med en törst efter optimism, kommer du att börja se mirakel i ditt dagliga liv. Här och där. Då och då. Kom ihåg, optimism är den ljusa stigen som leder dig till miraklen i ditt liv. För att förbereda ditt sinne för att möta dagen på ett positivt sätt: då du öppnar dina ögon på morgonen, sänd ett tack till gudomligheten för det största miraklet, att du fortfarande lever och har ännu en dag framför dig att leva på.

steg 2
Ge ett löfte
Lova dig själv att försöka vara positiv hela dagen, i tal och handlingar, mot dig själv och andra, i dina tankar och känslor. Stanna i sängen i en avslappnad position (lämpligen yogapositionen savasana) under ett par minuter i stället för att omedelbart rus upp med stressade tankar på plikter och åtaganden. Tänk för ett par minuter på något du skulle älska att göra i dag dagen, istället för saker du måste. Savasana: Ligg på rygg med armar och ben utsträckta, en bit ut från kroppen. Behåll ögonen slutna, andas mjukt och låt kropp och sinne slappna av.

steg 3
Be för miraklet som håller dig vid liv
Be gudomligheten att låta dig komma tillbaka till ditt hem vid dagens slut för att sova i din säng ännu en natt, och inte i en kista. Minns det faktum att i vår värld dör 153 000 människor varje dag oavsett ålder och hälsotillstånd. Tänk att du är lyckosam att vara vid liv och känn det värdefulla i att få uppleva ännu en dag i ditt liv.

steg 4
Lev dagen till fullo
Slutligen, stig ur sängen med ett optimistiskt sinne och gå med den positiva energin du har tillgodogjort dig genom att utföra de tre stegen i denna meditation. Börja dagen med ett leende, se dig i spegeln och säg, "jag älskar den här dagen och jag älskar dig: jag älskar dig så mycket". När du börjar din morgon på ett bra sätt kommer din dag också att bli övervägande bra. När dina dagar är bra blir dina veckor bra, och dina veckor och månader blir bra. När dina månader blivit bra till slut dina år bra och med detta hela ditt liv.
Med mycket kärlek//Janesh Vaida


 Denna boken kommer snart hem till mig (Pocket så klart...)

En förunderlig roman som både överraskar och fascinerar
Berättaren är på väg tillbaka till sin hemby i Kerala i södra Indien. Det är strax före en våldsam regnperiod. Han minns sin uppväxt där hans älskade farmor var den som stod honom allra närmast. Under dagarna som följer sker händelser som förändrar hans syn på livet. Samtidigt väcks många känslor hos byns invånare, känslor som varit fördunklade under alltför många år.


Författaren manar fram magiska händelser och berättar om oemotståndliga människor i en liten vacker by i Kerala vid södra Indiens kust. Det här är inte bara en färgstark barndomsskildring utan också en roman om livsvisdom och om kärleken till livet.
"En själslig och kroppslig förflyttning i ett trollslag. Man vill inte sluta läsa." Michael Nyqvist
"En av de vackrast skrivna böckerna jag läst på länge. Boken är underbar att läsa språkligt och dess visdom är något jag suger åt mig. Det här är en bok som hade partier som jag absolut inte ville glömma bort, så jag läste den med en anteckningsbok vid sidan om." Kulturbloggen
"Janesh Vaidyas bok "I det sista regnet" är ett ljus i höstmörkret." Metro

"Nu finns något så ovanligt som en ny roman på svenska som - liksom Arundhati Roys De små tingens gud från 1997 - skildrar flod- och sjöområdet i sydindiska Kerala. I det sista regnet har ett blommigt språk genomsyrat av tropisk växtlighet och mystisk andlighet." Vagabond