22 januari 2012

Det lönar sig att vara snäll - Stefan Einhorn, tidningen Nära

 Det lönar sig att vara snäll - Att vara snäll och generös mot sina medmänniskor är nyckeln till framgång. Det hävdar Stefan Einhorn i sin bok ”Konsten att vara snäll”. Men det handlar inte om att vara svag och alltid låta andra få sin vilja igenom eller att låta sig utnyttjas av andra. Man måste också se till att vara snäll mot sig själv, på samma sätt som man är snäll mot andra.
– Jag tycker att snällhet är en underskattad egenskap som tyvärr ofta kopplas ihop med svaghet eller att personen är dum i huvudet. Men jag tycker tvärtom, att snälla människor är väldigt smarta, för de inser att det de gör för andra människor får de också tillbaka. Och snälla människor förtjänar all vår beundran, säger Stefan Einhorn.


Stefan Einhorn är professor och ordförande i etikrådet vid Karolinska institutet, samt överläkare vid radiumhemmet. Efter en livskris för tio år sedan bestämde han sig för att lämna över en del av ansvaret för sin forskning på sina medarbetare. Det skulle givetvis innebära att han själv inte fick hela äran för de nya upptäckterna. Men snart visade det sig att forskningen aldrig hade gått så bra som då, och Stefan Einhorn insåg att man verkligen tjänar på att vara generös och dela med sig av äran. När en person delar med sig, upplevs hon eller han inte längre som en konkurrent och då slutar människor att tävla mot varandra och börjar samarbeta istället. Och det är något som alla tjänar på i slutändan.

En konstform Det är egentligen inte så svårt att vara snäll, men vi kan bli ännu snällare med väldigt enkla medel. Det kan till exempel handla om att se sin medmänniska, ge beröm, bjuda på ett leende eller hålla upp dörren. Men sen finns det också större saker, som kräver lite mer, som att lära sig att bli mer empatisk till exempel.


Men det är inte heller alltid lätt att vara snäll, och det är därför Stefan Einhorn kallar det för ”konsten att vara snäll”. Han menar att det finns motkrafter som hindrar oss från att leva som vi vill. En av dessa motkrafter är tidsbrist. Vi har helt enkelt inte tid att göra allt som vi skulle vilja göra för våra medmänniskor och drabbas ofta av dåligt samvete över att inte kunna vara på två ställen samtidigt. Men det enda vi kan göra när vi slits mellan två valmöjligheter är att lära oss att prioritera på bästa sätt och inte ha dåligt samvete för det val vi har gjort.

En annan motkraft som kan ställa till det för viljan att vara snäll är bristande empati, alltså svårigheten att sätta sig in i en annan människas tankevärld. Stefan Einhorn menar att om vi vill vara snälla mot andra människor, måste vi veta hur de vill bli behandlade. Att vara riktigt snäll är alltså inte att bemöta andra som man själv vill bli bemött, utan som de vill bli bemötta.

Snälla mår bra, Samarbete har alltid varit en nödvändighet för att vi ska kunna klara oss i världen och Stefan Einhorn menar att det är därför omtanke och snällhet är en lustfylld upplevelse. Naturen kopplar nämligen de saker som är viktiga för vår överlevnad till positiva upplevelser. Det är därför som sex är lustfyllt, omhändertagandet av våra barn känns bra och mat är en njutning. Om det inte vore så, skulle vi inte föröka oss, ta hand om våra barn eller äta ordentligt, vilket skulle leda till att vi dör ut.

I undersökningar har man också kunnat visa att samarbete mellan människor ger upphov till samma fysiologiska effekter i hjärnan som vi uppnår genom att ta njutningsframkallande droger. Alltså mår vi bra av att samarbeta och vara snälla mot varandra.

En bättre värld, Stefan Einhorn menar att det egentligen inte spelar någon roll vilka motiv vi har för att vara snälla. Motiven får gärna vara själviska, såsom att vilja vara omtyckt eller att få uppskattning tillbaka. Det är inte tanken som räknas, utan handlingen. Så länge handlingen är god, spelar tanken ingen roll.

Det har också visat sig att snällhet sprider sig som ringar på vattnet. Enligt Stefan Einhorn kan en enda människa påverka hela världen genom att vara snäll. Om vi är snälla och generösa mot våra medmänniskor blir de i sin tur snällare och generösare mot både dig och andra.

Det behöver inte heller handla om stora gåvor för att vi ska bli vänligt inställda till vår omvärld. I en studie visade det sig att studenter blev mer villiga att hjälpa en annan student om de hade fått en kaka innan.

Så med ganska snällare än vad det var för hundra år sedan.små medel kan man göra underverk och Stefan Einhorn tycker att samhället går mot att bli
– Vi går mot större mänskliga rättigheter och allt fler länder blir demokratiska. Dessutom har människor en större inre krets än vad man hade tidigare, då det kanske bara var familjen man brydde sig om. Nu ser vi alltfler människor som våra medmänniskor.