29 oktober 2011

Föreläsning med Fredrik Paulún...i Sandviken! Inspirerande och givande!


Fredrik Paulún är näringsfysiolog och GI-guru, som också har ett eget livsmedelsmärke.

Sveriges mest kände näringsfysiolog och har arbetat med kost och hälsa sedan slutet av 1980-talet.



Jag och Mia åkte på hans föreläsning i Sandviken! Han är så bra, duktig att förmedla, talar tydligt och säkert, lugn och sakriktig. EN timma som gav oss oerhört mycket. Vi åkte och handlade efter föreläsningen och då var det bara BRA mat.... Både jag och Mia är pålästa om kost eftersom det är ett intresse, men att gå och uppdatera sig och få ta del av sunda Gurus, det ger en enorm kick av LYCKA!



10 tips från Fredrik Paulún



1. Låt nötter och frön bli en del av maten. Studier visar att GI-värdet sjunker drastiskt om man till exempel bakar sitt bröd med frön eller tar en näve nötter till frukten.

2. Låt kolhydraterna kallna. När potatis, pasta, ris och andra stärkelserika produkter kallnar blir GI-värdet mycket lägre och det stiger inte ens när produkterna värms upp igen.

3. Drick vatten till maten! Det ger betydligt mildare blodsockersvar om du spär ut maten i magsäcken med vatten vilket ger goda effekter både på hälsan och mättnaden.

4. Ät gärna bröd som varit fryst eftersom det har lägre GI än färskt. Även rostning sänker GI!

5. Ät mat som är mjölksyrad eller smakar syrligt. Det ger lägre GI och minskar dessutom effektivt aptiten.

6. Ät honung hellre än vanligt socker eftersom honung både har lägre GI och innehåller antioxidanter. Även rårörssocker är något bättre än vitt socker GI-mässigt.
7. Om du vill/kan: drick ett glas rödvin till maten, det ger lägre blodsockersvar. För många glas gör dock motsatsen så mängden är viktig.

8. Välj fisk före andra proteinkällor. Fiskprotein kan nämligen öka insulinkänsligheten vilket indirekt sänker GI på allt du äter.

9. Ät kryddor som kanel och bockhornsklöver. Dessa delikata ingredienser sänker ditt GI mycket effektiv och kan gynna både hälsan och vikten.

10. Rör dig regelbundet. Även minsta muskelansträngning gör att blodsockret minskar och därmed kan en 20 minuters promenad indirekt sänka GI på maten.