26 juli 2016

3 saker du kan sluta köpa och börja göra själv, majonnäs, ,jordnötssmör och ketchup, miljövänligt och färre kemikalier

Spara pengar, bli mer miljövänlig och få i dig färre gifter och kemikalier. Många produkter du normalt köper färdiga går finfint att göra själv. Här bjuder vi på enkla recept på jordnötssmör, majonnäs och ketchup.

1. Lättgjord majonnäs

Ett helt ägg
2 tsk vitvinsvinäger
3 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral matolja, till exempel rapsolja
Alla ingredienser ska vara rumstempererade, annars kan majonnäsen skära sig.
Lägg dem i den höga, smala skålen som hör till din stavmixer. Stoppa i mixern längst ner i botten, kör på högsta effekt och höj sakta mot ytan i ca 5 sekunder. 

2. Jordnötssmör

Ca 400 gram saltade jordnötter, gärna ekologiska
1-2 msk valfri ätbar olja (till exempel kokos eller jordnöt)
Kör jordnötterna i en matberedare tills de är finhackade. Häll i oljan samtidigt som du fortsätter köra. När allt mixats till en slät smet är jordnötssmöret klart.
Förvara i en burk med tättslutande lock i kylen.

3. Ketchup

Ca 1,5 dl tomatpuré
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk oregano
0,5 tsk kummin
En nypa peppar
1 tsk senapspulver
Eventuellt lite vatten
Blanda alla ingredienser väl i en skål. Smaka av. Blir ketchupen för tjock, späd med lite vatten.
(Info och bild från Land.se och Google)