8 mars 2015

Förlorad civilisation hittad i Honduras, La Mosquitia, Var rädd om vår jord...

Massiva skogen i La Mosquitia med sina utmärkande slingrande floder...


Förlorad civilisation hittad i Honduras

Arkeologer har upptäckt minst en gömd stad djupt inne i Honduras djungel.

Expeditionen var på jakt efter den mytomspunna ”Vita staden”, också känd som ”Apgudens stad”.

– Till och med djuren betedde sig som om de aldrig sett människor, säger arkeologen Chris Fisher.


Den exakta platsen för "den Vita Staden" är okänd, men arkeologerna har utforskat den avlägsna dalen i La Mosquitia i nordöstra Honduras efter att flygbilder från 2012 visat tecken på ruiner.

De säger sig nu ha hittat bevis för att det funnits minst en stad med hus, torg, trädgårdar och en pyramid i området. Enligt The Guardian kan det till och med röra sig om två intilliggande städer.

Amerikanen Chris Fisher, som ledde expeditionen, säger till tidningen att de av allt att döma var de första människorna på platsen på cirka 600 år.

Hälften jaguar

– Till och med djuren betedde sig som om de aldrig sett människor. Överallt fanns det spindelapor som följde efter oss, kastade mat på oss, tjöt, ropade och gjorde sin grej, säger han.

– Att inte behandlas som ett rovdjur, utan som en annan primat, var för min del det häftigaste med hela resan.

På platsen hittades också över 50 konstföremål i sten, bland annat en figur som föreställer en man som till hälften är en jaguar. Forskarna uppskattar att föremålen är mellan 1 000 och 1 400 år gamla.

Expeditionen letade efter den mytomspunna Ciudad Blanca, ”Vita staden”, också känd som ”Apgudens stad”. 

Troligtvis är det dock inte den de har hittat.

”Den här försvunna kulturen har knappt studerats och den förblir praktiskt taget okänd. Arkeologer har inte ens ett namn för den”, säger forskningsorganet National Geographic Society enligt The Independent.

Sjukdomar bakom förfall

Chris Fisher säger till The Guardian att det är troligt att sjukdomar från Europa åtminstone delvis bidrog till civilisationens förfall, även om det är svårt att säga något innan arkeologerna har fått tillstånd att gräva ut platsen.

– Problemet med arkeologi är att det tar lång tid att få saker gjorda, ytterligare ett decennium om vi arbetar intensivt där, men då vet vi lite mer, säger Fisher/Aftonbladet 


❤️ Sanna