21 februari 2015

Tänkvärt...av Sanna Ehdin, Det är aldrig försent, den självläkande människan...


Det är aldrig för sent!
Du tänker kanske: jag väger för mycket, röker ibland, rör på mig för sällan och slarvar med maten så det är nog kört för mig… Men det stämmer inte. Glöm det som hände igår för det är historia. Det viktiga är vad du gör nu, imorgon och alla de dagar som du har framför dig.

När kvinnor som aldrig tidigare rört på sig börjar motionera i fyrtioårsåldern – med raska halvtimmespromenader fyra gånger i veckan – har de efter ett par månader samma låga risk för hjärtinfarkt som de som motionerat hela livet! Vårt känsliga system svarar snabbt på positiva förändringar, och ju tidigare du börjar med en bra livsstil desto bättre är det.
--> När man är ung går föryngrings- och läkningsprocesserna snabbare, men det är aldrig för sent!

Den nya epigenitiken har lärt oss att så fort du ändrar det du gör och dina vanor, så ändras också resultatet. Kroppen fungerar som en dator så till vida att när du ändrar input ändras output ganska snart.

Nittioåringar som börjar motionera och tar kosttillskott får en kondition som en sjuttioåring efter bara ett par månader! Är du dessutom socialt aktiv under livet och vårdar dina relationer så ökar det både hälsan och livslängden.

Kroppen kan regenerera och återskapa mycket men inte allt, så du hjälper dig själv genom att undvika slitage på kroppen. Se till exempel till att variera arbetsställningen och träna och stretcha musklerna regelbundet, helst lite varje dag. Håll din kropp stark, smidig och fungerande genom att äta den balanserande, anti-inflammatoriska IFD-maten, powermaten, därför att all smärta hänger samman med inflammation. Acceptera inte heller att gå med smärta länge utan sök hjälp.

Ryggsmärtor är mycket vanligt i Sverige och kan till exempel åtgärdas genom att först justera ryggradskotorna hos en kiropraktor eller naprapat, och sedan träna upp sina rygg- och bukmuskler. Det ger den starka muskelkorsett, core, som vi behöver för att bära upp skelettet. Forskning visar att för kvinnor är det speciellt viktigt att träna core-musklerna med exempelvis pilates.

En god hållning – att lyfta huvudet, sänka axlarna och lyfta fram bröstkorgen – gynnar andningen så att den flödar bättre och det motverkar spänningar: Du kan pröva att gå sakta och balansera en bok på huvudet, så märker du skillnaden.

Många gånger har jag fått frågan: vad man ska börja med när man vill förbättra sitt liv? Ska man först motionera mera, tänka positivt eller börja med att ändra sin kost till en bättre?

Jag svarar att det spelar ingen roll, för när du exempelvis börjar motionera gör det automatiskt att du tänker mer på vad du äter, sömnen förbättras och tankarna blir även mer positiva. När man börjar tänka positivt så aktiverar det också att du bryr dig om vad du äter och att röra på dig. Så oavsett ingång blir resultatet detsamma eller liknande, för att allt hänger samman till en helhet.

Det är hela tiden fråga om en balans. Om man symboliskt lägger det man gör i vardera vågskålen på en våg ser man hur livsstilen och vanorna påverkar hälsan. Alltså gör vi dagligen val som påverkar hälsan i endera riktningen.

Det viktigaste är inte vad du gör – utan ATT du gör något som stimulerar självläkningens friskprocesser.

– Ur Nya Självläkande människan, © Sanna Ehdin Anandala 2014

❤️ Sanna