19 december 2014

Olof Röhlanders kloka ord, När lamm blir lejon...

Det finns tillfällen då din karaktär testas. De där tillfällena då du vet vad du borde göra. Du vet hur du borde tänka. Sen går du och gör raka motsatsen och efteråt undrar du varför du så ofta blir din egen värste fiende.  Det där hör till det förflutna. Idag är en sådan där dag som sticker ut från andra dagar som bara försvann ur minnet. Det här är en sån där dag där du tar fram det bästa inom dig. Inte imorgon, inte en annan dag, på en annan plats när du känner mer för det. Utan här och nu, idag. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

Du kan inte ändra destination från ett ögonblick till ett annat, men du kan ändra riktning från ett ögonblick till ett annat. Du vet att det här är ett avgörande ögonblick då du ändrar riktning. Ett litet beslut som du gör här och nu och som gör att du om ett år från nu har nått en helt annan destination. Besluta dig för att glädjas åt andras framgångar, att bli fascinerad istället för frustrerad. Besluta dig för att vara tacksam istället för avundsjuk, för att lyfta upp istället för att bryta ned. Ibland ligger du före och ibland efter. Släpp det som inte går att påverka. Var inte för hård mot dig själv. Säg förlåt, ingen är perfekt. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

Du har klarat tuffa utmaningar tidigare. Du kan göra det igen. Du har stått upp för dig själv. Du kan göra det igen. Du har brutit upp från dina invanda tankemönster, skapat nya vanor och fullföljt det du sagt att du ska. Du kan göra det igen. Du har känt äkta glädje, du har skrattat så att du kiknat, du har sett möjligheter där andra bara sett problem. Du kan göra det igen. Den här gången tänker du inte låta dig hindras av dom drömmar som dog. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

En myra stoppas inte av att du sätter en fot framför den. Ett träd blir så högt det bara kan, kör ned sina rötter i marken så långt det går, sträcker ut sina blad mot solen så mycket det är möjligt, dricker allt vatten som finns tillgängligt. Du har aldrig hört talas om ett träd som bara växte hälften av sin potential. En del fåglar är inte menade att bli satta i bur. De hittar sin frihet och flyger så högt de bara kan. De vill känna vinden. De vill liksom laxen hellre simma motströms och möta fienden öga mot öga, hellre leva en dag som ett lejon än ett helt liv som ett lamm . Gör dig redo för att leva eller gör dig redo för att dö. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

Du vet vad du behöver göra. Du vet att det är när du inte känner för det som du som mest behöver stå upp för det du sagt att du ska. Det är när regnet öser ned, när du känner dig tröttare än normalt, när du har alla ursäkter i världen för att slippa, som du ska stå upp för dig själv och gå till träningen, säga nej till cigaretten, välja moroten istället för chokladen. Varför? Helt enkelt för att du sagt det. För att du är i förarsätet i ditt eget liv. Det är de där tillfällena du ska vänta på, då du växer som människa. Det där är de verkliga testen, de verkliga tröskelhöjarna, då ditt inre utkämpar en fight. En kamp mellan dig själv och en standard du själv sätter upp. Du är en vinnare. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

Ingen annan bestämmer vem du är eller vad du kan bli. Ingen annan styr ditt liv, dina tankar, dina känslor. Ingen kan säga vad som är omöjligt i framtiden. Ingen tar dina beslut åt dig. Du är ansvarig. Idag är du din bäste vän. Du känner dig stark, energisk, offensiv, men ändå lugn och trygg inombords. Du kan bli nedtryckt och nedstämd men liksom en gåpratare kommer du upp igen. När det är dimma får du gå några steg för att se nästa steg. Dimman har lättat och du inser vad du behöver göra. Du har allt du behöver inom dig och vet att du kan. Inget kan stoppa en person som bestämt sig. Du har stegen lutad mot rätt tak nu. Allt kommer att bli annorlunda den här gången. Du är stark. Här och nu är ett bra tillfälle att visa karaktär.

Varmt lycka till!

Olof Röhlander
www.upphopp.se

(inspiration och vissa meningar är hämtade från bla Ulf Lundell, Jim Rohn, Barack Obama, filmcitat, ordspråk och talesätt mm)