26 oktober 2014

Olof Röhlander, Veckans pepptalk


VECKANS PEPTALK – KÄMPA ELLER DÖ

Jag höll föredrag för en kvinnojour i fredags. De firade 20 år. En kvinna talade om normaliseringsprocessen. Den är vanlig bland kvinnor som utsätts för verbal- och fysisk misshandel av sin partner. Allt sker gradvis. Mannens makt- och kontrollbehov ökar successivt tills det upplevs som normalt. Kvinnans värld blir allt mindre. Mannen dominerar den totalt. Kvinnan dör inombords.

Jag vill nu påminna dig om att inte vänja dig vid att vara missnöjd. Det gäller alla livsområden. Tänker du att det nog ska vara på det viset, att du inte förtjänar annat, då har du fel. Men saker blir inte bättre utan din medverkan. Tror du att något ska försvinna av sig självt kan du få vänta länge. Låt ingen tämja dig, eller låsa in dig i en bur. Du hör inte hemma där. Bryt dig loss, spjärna emot, spring.

Förlorar du sikten och bara ser från en dimma till nästa missar du det långsiktiga perspektivet. Någon annan stakar då ut riktningen åt dig. Det är inte säkert att det är där du vill landstiga. Det finns fler öar.

Till dig som alltid bestämmer: Ta av dig den gula västen. Du behöver inte hela tiden rädda någon.
Till dig som aldrig bestämmer: Ta på dig kaptensmössan. Du behöver inte hela tiden bli räddad.

Jag talar om självbestämmande. Visst är det skönt när någon annan håller koll, har ordning på ekonomin, sköter snacket. Ja, det är smidigt, men det kan stå dig dyrt. Till slut blir det naturligt att inte göra egna val. Streta emot den lockelsen innan det blir normaliserat. Lova mig det. Du ska var fri att leva ditt liv. Fri att ta bra beslut, men även fri att ta dåliga. Kämpa för den rätten. Kämpa eller dö.

Mycket klokt skrivet Olof!

❤️ Sanna