16 januari 2012

Walter Willets Matpyramid...artikel i Fitness magazine...

Kloka ord och bra kostcirkel...detta Läste jag en artikel om i Fitness magazine av Peter Siepen...


En alternativ matpyramid har utvecklats av en amerikansk näringsforskare, Walter Willet. Han grundar sin pyramid med daglig motion och normalvikt och lägger sedan vegetabiliska alternativ som basmat. Willet förespråkar lågt GI och att man undviker mättade fetter och transfetter, men att mängden fett är mindre viktigt så länge man har en normalvikt.



Så här anser Walter C Willett att vi ska äta:


1. Välj mat mer aktivt, var kritisk och granska vad maten innehåller när det gäller fett, kolhydrater och protein. Lär dig skilja på olika fetter, proteiner och kolhydrater. De är inte likadana. Titta på näringsdeklarationen, till exempel vilket fett och hur mycket socker produkten innehåller.

2. Leta efter produkter med hela korn eller fullkorn (långsamma kolhydrater) och som är så lite bearbetade som möjligt, till exempel fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris. Kolhydrater på hela korn smälts långsammare, håller blodsockret på jämnare nivå och gör att man känner sig mätt längre. De innehåller även mer vitaminer och mineraler.

3. Ät sällan vitt bröd , vitt ris, sötsaker - och potatis. De produkterna innehåller snabba kolhydrater, som får blodsockerkurvan att snabbt svänga upp och ner.

4. Ät mer av det nyttiga enkelomättade och fleromättade fettet som finns i fiskfett och vegetabiliska oljor som olivolja, rapsolja, linfröolja och även i avokado och nötter. Walter C Willett varnar för att jakten på fettsnåla produkter kan göra att vi istället äter för lite fett. Det är det onyttiga mättade fettet i till exempel rött kött och i feta mejeriprodukter, som smör, som vi ska se upp med.

5. Undvik att äta härdat fett. Undvik produkter med härdat eller hydrerat vegetabiliskt fett, så kallat transfett, som finns i till exempel kakor, chips, pommes frites, mikrovågspopcorn och snabbmat.

6. Glöm inte frukt och grönt. Ät mycket frukt och grönsaker.

7. Drick måttligt med alkohol (en drink för kvinnor och upp till två för män om dagen). Börja dock inte med alkohol om du inte använt det tidigare.

8. Ät mer vitaminer. Ta en multivitamintablett om dagen - för säkerhets skull.

9. Välj nyttigare protein som finns i bönor, linser, frön, nötter, fisk, kyckling och ägg. Ägg innehåller visserligen kolesterol, men liten mängd mättat fett och nyttiga näringsämnen som folsyra och B-vitaminer.


Pyramiden

Ät sparsamt: Rött kött och smör, vitt ris, vitt bröd, potatis, pasta, socker och andra sötsaker.

Ät 1-2 gånger per dag: Mjölkprodukter eller kalciumtillskott.

Ät upp till 2 gånger per dag: Fisk, kyckling, ägg.

Ät 1-3 gånger per dag: Nötter, bönor, linser och andra baljväxter.

Ät 2-3 gånger per dag: Frukt, grönsaker

Bör ingå i flertalet måltider: Vegetabiliska oljor (enkel- och fleromättat fett), fullkornsprodukter som fullkornsbröd.

Varje dag: Motionera och kontrollera vikten.