18 april 2011

Pilgrimsleden,El Camino de Santiago...Se Spanien på ett annat sätt...

Jag har en längtan att gå... gå Pilgrimsleden i Spanien. El Camino som är 80 mil. Det är rätt långt att gå, den saken är klar 5 veckor får man räkna med...Under mer än tusen år har människor vandrat pilgrimsleden till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.


 Några ord från de som gått:
– Det här är den perfekta semestern. Man får historiska upplevelser och rekreation samtidigt som man har en utmaning. Och man får se delar av Spanien man inte visste fanns...

– Det var en fantastisk upplevelse...

– Jag kan verkligen rekommendera detta. Man behöver inte vara djupt troende för att gå till Santiago, men det är klart att det finns en religiös underton längs leden. Vi har mött väldigt mycket gemenskap och trevliga människor.
– Fötterna ömmar, benen känns stumma. Men själen är stärkt.
– Att få lämna allt i vardagen under en vecka och bara vandra från morgon till kväll lösgör många tankar...
Katedralen i Santiago de Compostela är ett av världens stora pilgrimsmål. Här anses aposteln Jakob ligga begravd. Ända sedan medeltiden har människor kommit vandrande hit från hela Europa för att finna syndernas förlåtelse.
Även i tider med krig och epidemier kom pilgrimerna. Jakobsleden var alltid fredad. I mötet mellan alla dessa människor från olika nationer och folkslag byttes tankar och kunskaper för att spridas vidare över kontinenten.

Många gör fortfarande vandringen till Santiago av religiösa skäl. Men de flesta av de runt 200 000 människor som vandrar hit under ett år har andra anledningar. För att de söker en fysisk utmaning, för att finna sig själva, eller helt enkelt för att de vill uppleva något annat än sol och bad.
Vill du komma bort från vardagen och uppleva något nytt? Varför inte vandra den gamla pilgrimsvägen El Camino de Santiago…
Följ med på en fotofärd i heliga Birgittas fotspår på ”El Camino Francés” – den franska leden. Den sträcker sig ca 80 mil från Roncesvalles i norra Navarra på gränsen till Frankrike till Santiago de Compostela i Galicien.