13 januari 2011

Boktips och filmtips för BARN...vi läser dem i skolan nu...

Prostens Barnbarn - Eva Bexell....När barnbarnen Carl och Anton kommer på besök då kan vad som helst hända. Antons påhittighet vet inga gränser. Visst tycker morfar prosten om dem! Men han börjar önska att de inte var fullt så... livliga! Som den gången då Anton hittar en gammal axelremsväska då ska han bli brevbärare! Men vad behöver en brevbärare mer än en brevbärarväska? Brev naturligtvis. Och kort, julkort. När Anton hittar ett helt fat fullt med julkort till morfar och mormor är det bara att sätta igång. På med kläderna och ut. Väskan är full! Här gäller det att ligga i. Redan innan Anton hunnit dela ut alla korten kommer det första telefonsamtalet... Eva Bexell fick sitt genombrott med debutboken Prostens barnbarn, 1976, som först gick som småbarnskvart i radio. Eva Bexell växte själv upp i en prästgård på Öland. "Hos barn är glädjen hejdlös, ilskan oresonlig och sorgen utan gräns. Och det är om den glädjen och ilskan och sorgen jag vill berätta.", sa författarinnan när böckerna gavs ut första gången. Eva Bexells böcker är att läsa högt och skratta med. En önskebok inte minst för mormor eller farmor som säkert känner igen många situationer.'' Svenska DagbladetDet finns ytterligare två böcker om morfar prosten och hans påhittiga barnbarn: Kalabalik hos morfar prosten och Opp och hoppa, morfar prosten. Prokofjev komponerade sin berömda musiksaga Peter och vargen 1936. Helst ska du se filmen och höra den ljuvliga musiksagan...förtrollande vacker...
Denna saga, där varje figur talar genom ett eget musikinstrument, alltmedan en berättare för fram handlingen, har under årens lopp spelats in många gånger, i Sverige senast 1996 med Mark Levengood som berättare.
”Kom ihåg nu, Peter: gå aldrig långt från huset. Och viktigast av allt, akta dig för att gå in i skogen. Du skulle aldrig komma ut därifrån igen…” Men farfars varningar hjälper inte. Både Peters nyfikenhet och hans rädsla för vad som gömmer sig i skogen drar honom obevekligt dit. Miguelanxo Prado lyckades i sin serieversion 1997 ersätta musiken med hänförande vackra bilder som skapar en alldeles egen, mytisk magi. En njutning för både barn och vuxna. Albumet är tryckt på högklassigt papper som gör rättvisa åt den utsökta färgläggningen.