14 maj 2009

Citronmeliss, Mynta och oregano...

Kryddväxterna är nästan magiska. När man stryker över dem med handen så får man en liten doftpuff tillbaka...
Citronmeliss...En krydda med en frisk doft och smak av citron som används i såser, fiskrätter sallader och drycker. Eftersom smaken inte är särskilt skarp eller härdig bör den inte koka med i rätten, utan tillsättas strax före servering.
Citronmeliss lär även vara verksam både mot virus och bakterier och används idag inom naturmedicinen vid derpression, oro, nervös spänning, matsmältningsproblem och för att sänka blodtrycket.
Mynta Alla myntasorter innehåller menthol vilken ger den karaktäristiska friska doften och smaken. Pepparmyntans stora mängd eteriska oljor gör den lämpligare att använda för uppfriskande te än i matlagning
Oregano Oumbärlig i det italienska och det grekiska köket, till pizza, pastasåser, tomaträtter mm. Kryddan används både färsk och torkad.