12 april 2009

John Gottmans 7 gyllene regler för en lycklig relation..

Kärlekstips, forskarnas 7 gyllene regler för en lycklig relation. Forskarnas 7 gyllene regler för en lycklig relation.
John Gottman professor i psykologi och hans kollegor vid University of Washington har under lång tid forskat kring vilka faktorer som ger lyckliga relationer. Vad är forskarnas råd för en lycklig relation? 7 faktorer är nyckeln till lyckliga parrelationer. Hur man sedan gör är individuellt, huvudsaken man har med alla.
1. Håll reda på din partners viktiga datum, händelser, drömmar, rädslor, oro och mål i livet. 2. Det uppstår även kriser och konflikter i en lycklig relation. Då är det extra viktigt att man fortfarande visar respekt, ömhet och uppskattning. 3. Det är vardagen som är viktig att man förgyller, semester och fina presenter gör inte en relation lyckligare, det är vardagslyckan som är en nyckel, hitta de små sakerna som förgyller vardagen, en kram, en blick, en romantisk stund tillsammans. 4. Jämlika förhållanden där man bestämmer och fattar beslut tillsammans är lyckligare. 5. Att kunna släpp prestigen, erkänn dina fel och misstag, ha förmågan att kompromissa och acceptera partnern svagheter och brister är en nyckelfaktor. 6. Acceptera att du och din partner tycker olika ibland, kanske pausa diskussionen och starta om vid ett annat tillfälle. 7. Att vara öppen och ärlig, att regelbundet prata om dina innersta drömmar, förhoppningar och önskningar är viktigt i en relation. Ett bra recept att få med det mesta är trivsamma och intima samtal innan man går och lägger sig där man kan ge och få känslomässig stöd och ta upp alla typer av problem även utanför relationen. Att ge feedback på det man gillade mest och minst under dagen hos den andres beteende är även ett säkert sätt att styra relationen och livet åt en allt ljusare riktning.
En annan känd forskare menar att man ska våga vara lagom galen, göra något kul som man inte riktigt vågar och varje dag utöka sin komfortabla zon i små steg, om du har drömt om att fylla vardagsrummet med höstlöv, varför inte våga göra det denna höst?
En annan viktig faktor är att vi alla är olika mycket visuella, verbala och emotionella. För en visuell partner räcker det inte alltid att tala om hur mycket man älskar henne/honom, utan en liten bukett tulpaner eller en extra god middag behövs ibland. Samma för den emotionella, då är det viktigt att inte glömma den fysiska kontakten, en spontan kram eller kyss kan vara det som gör dagen till en lycklig dag tillsammans.
Detta "lånade" jag från Linda Spiritualistm blogg...