Att vi uppfostras att förtrycka aggressioner får allvarliga konsekvenser, som näthat. Det menar den kontroversiella danska familjeterapeuten Jesper Juul. Och riktigt dåliga på att hantera detta är vi i Sverige.
– Jag har länge märkt att många barn i de stora svenska städerna är alldeles mörka i synen, det är något som jag inte ser i Köpenhamn, Berlin eller Rom. Men det är väldigt logiskt, för den svenska konsensusen är en snällhetens konsensus, säger Jesper Juul.
Han är nu aktuell med boken; Aggression - ett nytt och farligt tabu. Han menar att barn, senast i puberteten, måste få öva sig på att utöva ilska för att lära sig att hantera den.
Så är det inte idag, hävdar han, och det får förödande konsekvenser. På dagis och skola vill man ha och fostra välfungerande barn. De utåtagerande hamnar utanför normen.
– Och det kostar dyrt. Det kostar dyrt för enskilda personer, men det kostar också dyrt för samhället att ha så många människor som inte mår bra.
Aggressionstabut kan leda till näthat
Hälften av barnen som växer upp med aggressionstabut vänder ilskan inåt och blir destruktiva i sitt beteende. Den andra hälften vänder känslan utåt och blir våldsamma, menar Jesper Juul.
– Det är som med sexualiteten, den försvinner ju inte för att vi förbjuder den, istället blir den bara perverterad.
Samtidigt växer hela tiden problemet med till exempel näthat där människor uttrycker stark ilska på internetforum. Så är aggression verkligen en bristvara?
– Men det är ju precis de generationerna som vuxit upp då aggression varit ett tabu, och de måste agera ut det på något vis, säger Jesper Juul med eftertryck.
I dag talar man annars gärna om att lära barn konsekvenser av sitt handlande. Vilka konsekvenser ska då ett argt beteende få?
– Jag tycker att en bra konsekvens vore att om jag är arg så blir jag lyssnad på och tagen på allvar. Det är en mycket bra konsekvens.
Men är ilska extra förbjudet i Sverige?
– Ja säger Jesper Juul, och över längre tid.
Varför?
– Jag tror att man måste vara svensk för att svara på det.
Aggression är inte samma sak som våld
Jesper Juul menar att vi generellt är livrädda för ilska och att ser den som en kritik av hur de vuxna är som föräldrar och pedagoger. Dessutom görs en felaktig koppling mellan aggression och våld, ytterst för att vi är rädda för krig. Men det är helt fel och får närmast motsatt effekt, säger Jesper Juul.
Inte heller förr fick barns ilska ta plats men skillnaden då, menar Jesper Juul, var att barnen hade mycket tid för sig själva, utan pedagoger och föräldrar, att utforska och öva sina känslor.
– Det är väldigt svårt att vara barn idag.
Se mer om aggressioner och ilska i veckans Kobra, SVT1 22:00.
❤️ Sanna