”Lisa 7 år går till lekplatsen med sin pappa. Han lyfter upp sin dotter i famnen och tar ett foto på dem tillsammans med lekplatsen i bakgrunden, en selfie att lägga upp på Instagram. Sedan sätter han sig på en bänk med mobiltelefonen medan Lisa springer bort till gungorna. Lisa tar högre och högre fart på gungan och ropar till sin pappa ”Titta vad högt jag gungar pappa”. Hon får inget svar. ”Pappa titta, jag gungar jättehögt!” ”Mmm, jättefint Lisa” säger pappan. ”Var försiktig bara”. Att pappan svarade räckte inte för Lisa, hon såg att han inte tittade när hon gungade utan att han hade fokus på sin mobiltelefon. Hon önskade så att han kunde lägga bort den där sablans mobilen och bara umgås med henne för en gångs skull. När de åt frukost i morse så hade pappan suttit med sin surfplatta vid frukostbordet och tittat på sportresultat. Efter lekplatsen ska Lisa och pappa gå till affären och köpa lördagsgodis, men Lisa vill inte gå till affären. Hon vet att pappa kommer att prata i mobilen hela vägen dit och i affären. Lisa kommer att få vifta med godiset framför honom för att få kontakt och kunna fråga vad hon får köpa. Lisa gillar att åka till badhuset med sin pappa. Där har inte pappa med sig sin mobiltelefon, den låser han in i skåpet i omklädningsrummet och ibland tar han inte ens fram den direkt efter badet utan väntar tills de kommit hem. Efter badet brukar de åka till Sibylla och äta hamburgare, då brukar Lisa få berätta om hur hon haft det i skolan under veckan. Lisa älskar att umgås med sin pappa, särskilt när han har fokus på henne, på riktigt.”
För att utveckla en stark självkänsla behöver barn omges av aktivt närvarande vuxna. Ett barn som inte får bekräftelse för ett ”bra” beteende utan endast när han/hon gör något dåligt tenderar att söka uppmärksamhet och bekräftelse genom fortsatt dåligt beteende. Risken för att utveckla ett aggressivt och oroligt beteende är större hos barn som saknar närvarande föräldrar. Det är inte säkert att Lisa i berättelsen ovan kommer att utveckla ett asocialt beteende, men risken minskar om hon omges av närvarande vuxna.
Roliga utmaningar för hela familjen
* Samla poäng genom att vara utan mobiltelefon, dator, surfplatta. Den som samlat minst poäng i familjen på fredag efter skola och jobb får ordna med fredagsmiddag och fredagsmys för hela familjen.
* Lägg mobilen bredvid er under middagen. Den i familjen som kollar mobilen först under middagen får ta hand om disken.
* Inför en frizon hemma. Ett särskilt rum i hemmet är helt befriat från mobil, dator, surfplatta och tv så att det går att välja tystnaden eller det gamla sättet att umgås.
* Lägg en krona i en burk för varje gång du kollar Facebook, Instagram, Twitter och liknande. Pengarna du och familjen fått ihop i slutet av månaden skänker ni till något välgörande ändamål.
//Emma Paulsson, fältsekreterare
❤️ Sanna