27 maj 2014

Expedition Burma om Malajbjörnen...


Ingen björn klättrar lika bra som denna. Ställer den sig på bakbenen blir den ungefär 1,30 meter lång. Malajbjörnen, biruang, solbjörn, honungsbjörn - (Helarctos malayanus) är en björn som finns i tropiska skogar i Sydostasien. Ordet hel kommer från det grekiska order heli som betyder sol och syftar förmodligen på den guloranga fläcken på bröstet. Ett äldre svensk namn på malajbjörnen är just solbjörn. Ordet malayanus är en latinisering av Malaya, ett äldre namn på en region i nuvarande Malaysia.

Den är klassificerad som sårbar av IUCN p.g.a. en storskalig skogsröjning som skett i hela Sydostasien under de senaste tre decennierna som starkt påverkat livsmiljön för björnen, dessutom av jakt. Man misstänker att den har minskat med mer än 30% under de senaste tre generationerna. Den är också känd som "Honey Bear", beroende på sin glupska aptit för vaxkakor och honung. Lite Nalle Puh va?


Björnens päls är kolsvart, kort och elegant. Tungan är lång, öronen är små och rundade, breda vid basen och kan öras väldigt lite. Malajbjörnen är den minsta av björnarna. Vuxna är ca 120-150 cm långa och väger 27-65 kg.Tassarna är stora, och de fotsulorna är nakna, vilket tros vara en anpassning för att klättra i träd. Klorna är stora, böjda och spetsiga. Svansen är 30-70 mm lång.

Under utfodring kan malajbjörnen förlänga den extremt långa tungan 20-25 cm för att nå insekter och honung. Den finns mer detaljerat i den tropiska regnskogen i Sydostasien, från nordöstra Indien, Bangladesh, Burma, Thailand, Malackahalvön, Laos, Kambodja, Vietnam till sydliga provinsen Yunnan i Kina och på öarna Sumatra och Borneo. 

Malajbjörnar jagas p.g.a. att de även äter odlade växter. Dessutom påstås att vissa kroppsdelar, t.ex. gallvätskan, har läkande egenskaper. I östra Asien hålls ungdjur ofta i fångenskap för att slaktas när de är fullvuxna.



❤️ Sanna

19 maj 2014

Music smallbox aye Telia... Högtalare till mobil eller iPad...



AYE Music Smallbox

Smidig liten högtalare som du kan koppla in till din mobil eller surfplatta och ta med dig vart du vill. Koppla ihop två för ännu bättre och fylligare ljud.


❤️ Sanna

4 maj 2014

Naked Juicebar njutning

Njuter ❤️



Önskar er alla en skön Söndag! Det snöar ute!

❤️ Sanna