29 november 2014

Tankens enorma kraft, vi blir vad vi tänker!


Robert skriver: Den här gamla berättelsen hörde jag första gången för ett par år sedan:

En gammal Cherokeeindian sitter och lär sitt barnbarn om livet. En strid pågår inom mig, säger han till pojken. Det är en fruktansvärd kamp och den utspelas mellan två vargar. Den ena är ond – han är ilska, avundsjuka, klagande, ånger, girighet, arrogans, självömkan, skuld, bitterhet, lögn, falskhet och ego.

Den andra är god – han är glädje, frid, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, vänlighet, godhet, empati, generositet, sanning, medkänsla och tro.

Samma strid pågår inuti dig och inom alla andra människor.

Den lille pojken tänker efter en stund och frågar sedan: Vilken varg vinner?
Den gamla indianen svarar: Den du matar.

Våra tankar är skapande

Jag tycker den berättelsen på ett väldigt bra sätt förklarar hur våra tankar påverkar hur vi upplever verkligheten. Om vi fokuserar på den onda vargen (de negativa tankarna), då är det den verkligheten vi kommer att mötas av. Men om fokus istället ligger på den goda vargen (de positiva tankarna), då skapar vi oss en helt annan verklighet.

Det är som det klassiska exemplet med glaset som är fyllt till hälften. Pessimisten ser det som halvtomt, medan optimisten ser det som halvfullt. Samma glas, två helt olika verklighetsuppfattningar. Eller som exemplet med de två personerna som sitter fast i en bilkö, från inlägget Lösningen på de flesta problem. Samma förutsättningar, två helt olika reaktioner.

Våra tankar har inte bara kraften att förändra en situation vi befinner oss i just nu, de kan även förändra framtiden. Det kanske låter som vilda fantasier, men det finns en hel del forskning som visar att det faktiskt stämmer.

Placeboeffekten är ett sådant exempel. Personer som fått verkningslös medicin tillfrisknar i tron om att de har fått riktig medicin. Placebo, som på latin betyder ”jag skall behaga”, har även en motsats kallad nocebo, som på latin betyder ”jag skall skada”. Det kan till exempel innebära att en person blir magsjuk i tron om att han eller hon nyss har ätit någonting dåligt.

Exempel på tankens kraft

I en studie i Tyskland delade man in personer med ryggsmärta i två grupper. Inför ett benreflextest blev den ena gruppen tillsagd att det kunde göra lite ont. Den andra gruppen blev informerade om att det inte alls skulle göra ont. Resultatet blev att den förstnämnda gruppen upplevde smärtor och klarade testet sämre.

I en studie i Italien fick en grupp laktosintoleranta personer vad man trodde sig vara laktos. I själva verket var det glukos (druvsocker). 44 procent av personerna fick magproblem.

I en studie i England fick en grupp cancerpatienter vad man trodde sig vara cellgifter. I själva verket var det saltlösning. 30 procent av personerna tappade håret.

I en studie i USA fick 40 astmatiker en inhalator och blev informerade om att den innehöll en allergen. I själva verket var det vattenånga. 19 av försökspersonerna fick svåra problem med att andas. 12 av personerna upplevde en fullt utvecklad astmaattack.

Våra tankar skapar vår verklighet

Våra tankar har med andra ord en enorm kraft. Hur vi mår och hur vi upplever vår omgivning beror i hög grad på vårt sätt att tänka. Våra tankar kan göra oss friska eller sjuka, lyckliga eller deprimerade, oroliga eller förväntansfulla, givmilda eller giriga, kärleksfulla eller egoistiska.

Vi har alltid möjligheten att själva välja vad vi lägger fokus på. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Är en bilkö ett frustrerande hinder eller ett utmärkt tillfälle till att varva ner? Valet är ditt.

Betyder det att du garanterat kommer hålla dig kry om du tänker ”friska” och positiva tankar istället för att gå omkring och oroa dig för att bli sjuk? Nej, men chanserna ökar. Dessutom är det betydligt trivsammare att ha sällskap av en god varg istället för en ond.

Jag låter den amerikanska psykologen och författaren Wayne Dyer avsluta detta blogginlägg med sina visdomsord kring det här med tankens kraft:

Vad vi tänker avgör vad som händer oss, så om vi vill förändra våra liv, måste vi öppna våra sinnen// Robert Birming via Mittpunkt.se

❤️ Sanna

28 november 2014

Eget beröm luktar gott... Du är värdefull...


Vi kan stundtals vara väldigt hårda mot andra i våra dömanden och bedömanden, men hårdast är vi oftast mot oss själva. 

Har du lyssnat till din egen kritiker? Hur låter den?

– Ahh, men det där var ju riktigt klantigt.
– Jamen, hur jäkla dum får man vara.
– Nää, men va f-n, nu gjorde jag det igen.
– Jaha, vad är det som får dig att tro att du e så jäkla bra?

Känns det igen? Ja, jag tänkte väl det.

Tänk om vi skulle säga så till våra vänner. Tänk också att vi skulle säga det i den tonen som du har i din självkritik. Hur många vänner skulle du ha kvar då, tror du? 

Ersätt kritikern med kärlek

Som jag skrivit förut – Kärlek är ett ”Inside job”, det kommer inifrån. Det börjar med en själv.

Kan du inte få kritikern att bytas ut mot din inre Amor, så kan du inte förmedla kärlek till andra. Vänlighet, tacksamhet, ärlig och äkta uppskattning och omtanke kommer inifrån, från din inre Amor. 

En förutsättning till att upplevas som en god och kärleksfull människa är att du är kärleksfull och tycker om dig själv. Du är ju redan fantastisk. Du är född unik, var rädd om det. Du är redan perfekt som du är.

Tror du annat, så beror det bara på att du har valt att tro på vad andra säger att du borde vara.

Du är född kärleksfull – du behöver bara visa det. Du behöver bara vara den fina kärleksfull människa du innerst inne är. Du behöver bara våga visa det.

Allt annat, dömande eller bedömande, kommer bara ifrån värderingar du skaffat dig av vad andra tycker att du ska vara – strunta i dom. Du ska vara du, inte dom//Olle Hedberg via Mittpunkt.se

❤️ Sanna

26 november 2014

Karin Björkegrens blogg om Yoga, mat och meningen med livet...



onsdag 26 november 2014

fetman orsakar cancerfall

När jag fick mitt cancerbesked och träffade läkare, så frågade jag om det var något jag skulle tänka på vad gäller maten. Nä, ät som du brukar frågade läkaren, utan att fråga vad jag brukade äta.
Jag tycker fortfarande att de var ett så konstigt svar. 
Jag kunde ju lika gärna äta fyra chokladkakor till lunch. 
Gud vad de skulle tjäna på att säga till oss cancerpatienter som går på cytostatika att tänka lite mer på maten. Äta mer grönt, ta bort alkoholen. Alla utrensningsorgan jobbar ju redan på högvarv.
Att bry sig om sig själv, laga god och näringsrik mat är också en kärlekshandling till sig själv. Så är det. 
Idag är jag glad att vi uppmärksammar matens vikt också vid sjukdom, mat och träning. Efter jul kommer min bok 21 dagar till ett lättare och friskare liv   
Behöver jag säga att den handlar en hel del om maten. Hoppas ni kommer att gilla den. P.s den går att förbeställa redan nu. Maten och träningen/yogan gjorde ju typ halva skillnaden för mig att må så bra som jag ändå lyckades göra när livet var som mest jävligt och självklart vill jag dela med mig av mina erfarenheter, ge er det som gjorde hela skillnaden för mig.

När jag var Indien blev jag intervjuad. Jag berättar lite om min resa på den här braiga sidan Intervju på barnsidan Jag tycker det blev en så fin intervju och flera av Annelis fina bilder har de använt också. Jag pratar lite om maten där.

Så i morse läste jag det här Fetma orskar en halv miljon cancerfall.
Jag är inte ett dugg förvånad. Det handlar inte längre om att banta. Det handlar inte om att bli smal för att passa in i en mall. Det handlar om att äta rätt så att man står sig, så att man mår bra. Så man inte blir sjuk. Självklart kan man "unna" sig grejer då och då, eller slarva eller vad man nu vill kalla det. Men inte varje dag. Inte unna sig godis, bullar, rostmackor med smör och snabbmat varje dag. Tänk på din kropp som en motor, nog är du aktsam om vilken bensin du stoppar i din bil? Tänk att din kropp är en motor som behöver påfyllning, det du fyller på med är det som gör skillnad. Får din motor att brumma tryggt vidare, eller så skär det sig. Det säger sig självt tänker jag.

Blev så glad över nomineringen som Vardagshjälte i tidningen Mmagasin när jag var i Indien// 

❤️ Sanna

23 november 2014

Konsten att vandra på "Lyckasvägen" Sinnesro...

Stig av trä

Sinneslugn uppstår när vi accepterar saker som de är. ~ Jack Kornfield

Frän sidan MITTPUNKT av Olle Hedberg 

Är det något jag lärt och förstått de senaste åren så är det just det – acceptera.

Acceptera är faktiskt en av livets lyckonycklar. Att påverka och göra någonting åt det jag själv kan påverka, och att acceptera det jag inte kan påverka, ger sinnesro. 

I så många år har jag kämpat i det mesta, med att försöka ändra andra för att få dem att förstå och göra som jag ville. Jag ansträngde mig till det yttersta för att ändra omständigheter, sådana jag inte själv kunde rå över.

Jag kämpade mig igenom livet. Kampen har ett pris – besvikelse.

För som du säkert har upptäckt så vill inte världen, samhället eller människor låta sig förändras för att jag vill. Förändringen kommer inifrån. Det är först när jag förstod och var villig att ändra mig, som jag fått möjligheten att påverka.

Ett exempel är mina texter. Här kan jag kanske hjälpa andra genom att dela med mig av det jag själv har förstått. Om du tar till dig något av det, kan du kanske påverka ditt liv till att bli lite lättare och ljusare. Det är hela syftet.

Acceptans är grunden till lycka

Att acceptera livets väg, som för oss alla är olika, är grunden till ett lyckligt liv.

Att förstå att den vägen du är på just nu är menad för just dig att vandra. Hur jäklig du än upplever den, så är den där för att hjälpa dig, för att få dig att förstå. Det är troligen inte ens så att du förstår ett enda dyft av varför du har det som du har det.

Det som kan vara bra att veta, är att alla får utmaningar och prövningar i livet. Nej, dom ser inte lika ut, för vi är ju olika. Nej, det är inte orättvist, det är bara olika.

Kan du acceptera det, har du tagit ett kvantsprång på din livsväg. Kan du acceptera det, kommer du snart vandra på lyckasvägen. Den du längtat efter. 

I accepterandet ligger nyckeln till frihet och sinnesro.

När du accepterar släpper du tankarna som håller dig kvar där du inte vill vara. Då släpper du orostankar om framtiden. Då är inte tankarna om tidigare oförätter intressanta längre. Då är tankarna om hur allt borde vara ointressanta.

När du accepterar ser du att saker och händelser bara är. De är varken bra eller dåliga.

Du finner sinnesro.
Du kan leva i nuet inställt för i dina tankar.
Du kan uppleva varje liten händelse som intressant.
Du kommer att möta andra människor på ett nytt och nyfiket sätt.
Du kommer att vandra på lyckasvägen//Olle Hedberg via Mittpunkt.se

❤️ Sanna 

20 november 2014

3 Steg: Så blir du fri från mobilen! Tidningen Chef

smartphone

3 steg: Så blir du fri från mobilen


Danske psykologen Anders Colding-Jørgensen har forskat på den digitala konsumenten. Nu har han sammanställt ett trestegsprogram för att bli fri från mobilen:

1) Första veckan: Sätt gränser. Börja med att flytta ut din smartphone från sovrummet, slå av push-notiser så att den inte brummar till så fort du lägger den ifrån dig. Och på morgonen: Duscha, ät frukost, läs tidningen innan du plockar fram mobilen.

2) Andra veckan: Gör en sak i taget. När du ser på en film, surfa då inte samtidigt. När du pratar med någon, ha inte mobilen i handen. Öva på att fokusera din uppmärksamhet.

3) Tredje veckan: Radera sociala medier-apparna från din telefon. Och när du gör det, dra ner på antal uppdateringar och bilder du delar. Om man vänjer sig vid att bara checka av sociala medier på datorn blir de inte lika oemotståndliga och du blir inte lika beroende av likes och annan positiv feedback via dem.

Källa: Go Aften Danmark, danska TV 2.


❤️ Sanna


19 november 2014

Yoga girl Rachel med Malou efter tio...


Rachel Brathén levde ett destruktivt liv med sprit och fyllekörningar. Utan sin mamma hade hon inte blivit Yoga Girl med miljoner följare i sociala medier. Hon hade kanske inte ens överlevt.

En förebild för mig...


❤️ Sanna


14 november 2014

Pausa...Mittpunkt.se, Relax, Bara vara!

Robert skriver: Välj en stund i dag och utnyttja den till att ta en paus.
En paus behöver inte nödvändigtvis betyda att du slutar göra det du gör. Se det som en stund då du för ett ögonblick kliver ur den automatiska strömmen av tankar.
Var du gör det och hur länge det varar, är upp till dig. I badrummet, medan du promenerar, i kön på stammisfiket. 30 sekunder, tre minuter, tio minuter.
Gör det när det passar. Gör det när det känns rätt.
Din första upptäckt kanske är att väldigt mycket tänkande försiggår. Bra, då har du blivit medveten om det. Stannar det där, är det fortfarande en stor framgång.
Nästa steg kan vara att uppmärksamma andningen. Känn hur andetagen kommer och går utan att du behöver göra något. Känn hur detta fyller dig med liv.
Du kan även välja något annat att observera, som exempelvis:
  • Dofter i omgivningen.
  • Mångfalden av ljud.
  • Hur din kropp känns.
  • Energin som flödar inom dig.
  • Föremål (utan att namnge dem).
Välj en eller flera … eller låt det stanna vid:
”Wow, vad många tankar jag har när tanken är att jag inte ska tänka.”
Huvudsaken att du medvetet unnar dig en paus – det är du värd/ Robert Birming via Mittpunkt.se
❤️ Sanna

13 november 2014

Glädjen finns här och nu, tänkvärt från Mittpunkt


Glädjen finns här och nu...


Har du någon gång känt en stark glädje som du inte upplevt orsakats av något särskilt? En glädje som helt plötsligt bara var där, utan att du kunde koppla den till någon omständighet eller händelse?
Då har du känt den sanna glädjen direkt – utan att den varit maskerad som ett resultat av något annat.
Denna glädje finns inom oss alla, och den varken orsakas eller påverkas av yttre omständigheter.
Den finns hela tiden med oss, men det är inte alltid vi känner den. Då vi inte gör det beror det på att den täcks över av annat. Av våra tankar, och av de känslor och reaktioner som kommer med dem.
Glädjen finns här nu, men då vi är uppslukade i våra tankar befinner vi oss hela tiden i det förflutna eller i framtiden. Vi är inte här, och det är därför vi inte upptäcker den.

Stanna och upptäck glädjen

Det intressanta är att det många gånger dessutom just är tankar om glädje och lycka, och vår strävan efter det, som ställer sig i vägen.
Vår uppfattning är ofta att glädje kommer ur någonting utanför oss själva. Och då vi tror på det är det också där vi letar. Vi tror att vi måste uppnå något, eller att saker och ting måste vara på ett visst sätt, för att vi ska kunna vara lyckliga. Men i själva verket lägger sig dessa uppfattningar snarare i vägen för det.
Vi kan visserligen känna sann glädje och lycka då vi väl uppnår ett av de yttre mål vi strävat mot, men det beror inte på målet i sig, utan på ett tillfälligt uppehåll i vårt strävande. Vi är just nu inte på jakt efter något annat. Inte på väg någon annanstans i våra tankar. Vi stannar upp och är här – och då känner vi den glädje som alltid finns inom oss.
Detta innebär inte att vi inte kan ha mål och drömmar. Men det är en väldig skillnad på att göra ur glädje och att göra för att försöka uppnå det.
Sann glädje kommer inte till oss ur det vi gör. Den strömmar snarare ut från oss in i det vi gör. Den finns redan inom oss. Vi har den alltid med oss. Och vi har tillgång till den nu. I det här ögonblicket/Hanna Astervall
Mycket klokt! Jag känner ofta Sann Glädje utan ngn särskild orsak...
❤️ Sanna


Sluta Sockerchocka barnen, 9 tips från Expressen - Ann Fernholm

Så slutar du sockerchocka barnen – 9 viktiga tipsDela


9 VIKTIGA SOCKERTIPS FÖR BARNEN:
1. Belöna barnen med din tid och uppmärksamhet i stället för socker.

2. Var inte rädd för att använda smör, grädde och olja i matlagningen. Nyttig mat blir godare och mättar längre.

3. Se upp för färdiga flingor och sötad yoghurt = två sockerbovar i butiken.
 Gör egen müsli.
 Ge barnen en fetare osockrad yoghurt som du smaksätter med färska bär.
Tips: En knivsudd äkta vaniljpulver ger yoghurten mjukare smak.

4. Fasa ut läsken. Ge barnen vatten/mjölk till vardags. Till fest kan man späda fruktjuice som är rik på socker men innehåller vitaminer med bubbelvatten.

5. Om ditt barn är van vid söta smaker minska sockret gradvis. Se det som en träning; en avvänjning.
Exempel: Från söt O'boy kan du successivt göra varm choklad med allt mindre socker tills du landar på 1/2 dl kakao + 1/4 dl socker + 1 liter mjölk.

6. Vid fest då du serverar sött: Grunda med till exempel nyttiga snittar som köttbullar, körsbärstomater, små ostkuber, oliver, gurkbitar, paprika, korv och räkor på tandpetare. Om barnen får i sig lite mat äter de inte lika mycket av det söta. Dessutom kommer sockret att gå ut lite långsammare i blodet.

7. Ställ aldrig fram stora skålar med godis och snacks. Vissa barn kan hantera detta, men inte andra som äter för mycket. Barn ska aldrig ha obegränsad tillgång till sötsaker.

8. Var tjat-smart. Börjar du ge barnen glass på väg till eller från en regelbunden aktivitet eller på en plats dit ni går ofta kommer de att tjata efter glass varje gång. Låt barnen få sött vid sällsynta, noga genomtänkta tillfällen - som en guldkant.

9. Ska barnen ha med sig dryck till utflykten och du vill köpa en tetrapak med sugrör - gå till bebishyllan; där finns juice utan socker.

Barn blir sjuka av för mycket socker, varnar Ann Fernholm, aktuell med en ny bok om hur barnens kroppar kan skadas.
Allt fler vuxna tackar nej till socker men fortsätter att mata barnen med för mycket sött, säger hon.
ANNONS:
 Ann Fernholm har fått stor uppmärksamhet för sin bok "Ett sötare blod" - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker där hon kopplar ihop vår överkonsumtion av socker och snabba kolhydrater med vår tids fetmaepidemi och dess följder: inflammerade kroppar och typ 2-diabetes samt ökad risk för demens, hjärtkärlsjukdomar och cancer.Ann Fernholm menar att vår jakt på att minska fett i kosten har lett till att vi kompenserar med att äta för mycket socker och snabba kolhydrater.
En lågfettskost med mycket socker rubbar kroppens biokemi, den får oss att tappa våra naturliga mättnadskänslor och kan leda till förhöjda blodsockervärden och typ 2-diabetes.
Sen 1970-talet har myndigheterna uppmanat oss att minska på fettet och samtidigt äta mer bröd, ris, pasta. Socker har betraktats som onyttigt men ofarligt.
Nu kommer Ann Fernholm ut med en ny bok, Det sötaste vi har, om hur barnens kroppar påverkas av den för söta kosten.
Jag ville skriva om barnen, eftersom jag själv är mamma och ser hur vi matar våra barn med socker. Samtidigt vill jag inspirera till att bryta de onda cirklarna i tid. Det finns massor vi kan göra för att förebygga att barnen drabbas av välfärdens sjukdomar.
Små mängder socker är inte farligt för en frisk kropp det handlar om dosen, enligt Ann Fernholm.
Vi har totalt förlorat perspektivet för vad som är normalt. Under ett vanligt barnkalas sätter barnen i sig ungefär 28 sockerbitar på två timmar lika mycket som de högst bör konsumera under två och en halv dag, om vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Eller fem dagar, om vi följer Världshälsoorganisationens nya hälsomål.
Vi kan nästan inte ha någon social samvaro utan att ge barnen socker. Klassfesten, skolresan, avslutningen och utflykten kryddas med socker. Man får en bulle efter fotbollsträningen, en glass när man går och badar...
Hela 22 procent av de kalorier svenska barn får i sig består i dag av tillsatt socker, enligt en ny europeisk undersökning där svenska forskare deltog.
WHO:s mål är fem procent och Livsmedelsverkets 10.
Det borde åtminstone vara nolltolerans i skolan och förskolan, tycker Ann Fernholm. Då skulle vi hjälpa framför allt de barn som får en felaktig kost hemma.
Med sin bok vill hon betona allvaret: Socker kan faktiskt verka som en näve grus i barnens molekylära maskineri.
Det är allmänt känt att socker inte är bra för barnen. Men många menar att det är ofarligt, oförargligt. De springer av sig, är ett vanligt argument.
Men för mycket socker rubbar på sikt ämnesomsättningen i levern, vilket är en förklaring till varför just socker så lätt orsakar fetma.
När levern tvingas ta hand om för mycket socker börjar den tillverka fett ur sockret. Så småningom sprängs fett in i levern och musklerna, och hormonerna i barnens kroppar kommer i obalans, med bland annat ökade hungerkänslor som följd, förklarar Ann Fernholm.
Fetma är kopplat till en rad problem som växer bland världens unga: för tidig pubertet, depressioner och astma.
Magproblemen ökar också. Flera studier visar på ett direkt samband mellan dagens skräpmat och en försämrad tarmflora. Även barn som är normalviktiga kan få problem med magen. Det i sin tur kan få tarmarna att läcka vilket kan förklara ökningen av typ 1-diabetes, glutenintolerans och allergier.
Den skräpmat vi ger våra barn skulle vi aldrig ge våra husdjur, påpekar Ann Fernholm.
Om du går till veterinären med din hund för att den har blivit tjock, sjuk och har ont i magen och berättar att du ger den chips och snacks på fredagar, godis och läsk på lördagar samt saft, kakor och bullar då och då, vad tror du veterinären skulle säga? Jo, ändra kosten. Ge hunden mat den mår bra av.
För ett överviktigt barn som sakta men säkert blir ännu tyngre är socker farligt, menar Ann Fernholm.
Mycket talar för att om vi tar bort sockret kan kroppen ganska snabbt komma i balans, och barnet kan växa in i sin normalvikt.
Ann Fernholm vill uppmuntra föräldrar att inte snåla med grädde, olja och smör i kosten.
– Fett gör maten god och skapar mättnadskänslor. Om man lagar en härlig gräddsås till fisken - eller häller skirat smör över den - äter barnen; de får i sig viktiga näringsämnen och blir mätta och kastar sig inte över närmsta sötsak.
Men om ett barn är överviktigt?
– Då ska man vara så oerhört mycket mer rädd för sockret än för fettet.
– Äter du inte socker och andra snabba kolhydrater äter du automatiskt mindre, menar Ann Fernholm.
Att äta för mycket fett är svårt om du inte samtidigt konsumerar en massa socker. Som när vi mumsar i oss en stor sockrig chokladkaka som också är väldigt fet; det söta i kakan stimulerar oss att äta mer än vad som är bra för oss.
– Under flera decennier har forskare försökt belägga att mättat fett, som finns i smör, grädde, ost, skulle vara farligt. Men det har inte gått. I dag friar forskare i genomgång efter genomgång det mättade fettet från alla misstankar.
Medelhavskosten, som är rik på olivolja, har sedan 1950-talet klassats som hälsosam, särskilt för hjärta och kärl.
– Men i Frankrike där man ligger i topp vad gäller att äta mättat fett har invånarna länge haft minst problem med hjärtkärlsjukdom i Europa.
– Gemensamt för Medelhavskosten och den klassiska franska kosten är att båda innehåller lite socker.
Ann Fernholm brukar göra en glass med pyttelite socker som samtidigt är rik på grädde, äggula och bär.
– Mina barn - och andra barn som jag bjuder - älskar den glassen. Men de tjatar aldrig efter den, intressant nog. Precis som de sällan tjatar efter goda maträtter.
– Du ser aldrig ett barn slänga sig ner och skrika framför smör- eller salthyllan i livsmedelsaffären. Det är socker som ringer i gång belöningssystemet.
Lever du som du lär?
– Ja, och jag äter väldigt mycket god mat med gott samvete.
– Jag äter en lågkolhydratskost sen 2010, och nu tycker jag till och med att choklad med 70 procent kakao kan smaka sött, eftersom jag är van vid 75 eller 80! Smaklökarna vänjer sig ganska snabbt. I dag uppskattar jag syrliga smaker mer än förr.
Och livet kan bli en smakfest med kalaskänsla utan en massa socker, betonar hon:
Det går att göra godsaker som inte är så söta.
Ann Fernholm skulle önska att vi backade 150 år och såg socker som en guldkant i tillvaron.
– Våra barn får köpeglass, de väljer Daimstrut som kryllar av socker, bara någon gång om året. Då blir det verkligen speciellt. En lyx.
Får de godis?
– Vi har kommit överens om högst sex bitar var på lördagar. Är barnen på kalas och får godis - 44 bitar är rekord! - får de välja sex av dessa. Den som varit på kalas får dela med sig till syskonet. Det här kan ju låta duktigt och präktigt, men barnen accepterade den här regeln förvånansvärt enkelt. Och ofta väljer de hellre en slant än godbitar.
– Ibland tror jag att vi vuxna har överdrivna föreställningar om hur viktigt sockret är för barnen.

❤️ Sanna

11 november 2014

Floating, avslappning, meditation... Musik för inre harmoni!


Musik för inre harmoni 2000
Denna samlings-CD innehåller totalt 14 smakprov ur Thetas unika repertoar. Här finner du musik som under hela 73 minuter(!) skänker dig både njutning och skön avslappning...
En mycket uppskattad CD vid terapeutiska behandlingar där man vill skapa en lugn, stilla och meditativ atmosfär...

När vi är hemma, i bakgrunden njuter vi av denna musik! 

❤️ Sanna

10 november 2014

Olof Röhlander, 5 enkla råd för livet

Olof skriver: 

Vill dela med mig av fem saker som affärsfilosofen Jim Rohn lärde mig och som jag haft med mig sedan dess:

1. Ta råd men inte order

I och med att du inte är någons slav är du heller inte någons mästare. Ingen bestämmer över dig. Lyssna på andra men se i slutändan till att det du gör kommer från ett eget beslut.

2. Var en beundrare men inget fan

Vi är alla människor, med fel och brister. Ta till dig det du gillar, men ingen är perfekt. En enda person, eller enda bok, har aldrig alla svar.

3. Använd det förflutna som en skola – inte en förening

Det gäller att ha en bra attityd till det som gjort dig till den du är. Lär dig av det som hänt, men du behöver inte göra dig alltför bekväm där. Titta bakåt utan att stirra.

4. Se inte ned på dig själv – det är att se ned på allt du har

Du tjänar inte världen syften genom att nedvärdera dig själv, som Nelson Mandela sade. Det här är den du är, de korten du har, så svär inte över en dålig hand. Spela dem istället så gott du kan,

5. Bli fascinerad – inte frustrerad

Öva upp förmågan att tänka att allt faktiskt kan hända. Lika bra att förundras över tingens beskaffenhet än att reta sig.


❤️ Sanna

Olof Röhlander, 10 grundprinciper för mental styrka


De Tio grundprinciperna av Olof Röhlander, för mental styrka.

1. Rätt attityd är viktigare än rätt resurser
2. Omöjligt är inte ett faktum – det är en åsikt.
3. Det finns inga misslyckanden – bara feedback.
4. Ingen kan göra mig svag, ledsen eller irriterad utan min egen tillåtelse.
5. Hellre försöka och göra misstag än att inte våga alls.
6. Varje dag ovan jord är en bra dag.
7. Höga mål ger energi och kraft i nuet.
8. Vad som än händer i framtiden så kommer jag att klara av det.
9. Jag kan skapa och påverka min egen framtid.
10. Jag litar på mig själv och gör mitt bästa utifrån de resurser jag har tillgängliga.

❤️ Sanna

8 november 2014

20 saker alla föräldrar borde säga till sina barn...



20 Kloka råd Du kan ge dina barn ...de kommer att tacka dig om du gör det. 


1. Du kan aldrig nå ditt mål om du inte försöker.
Precis alla saker du och alla andra människor på den här jorden lyckats genomföra har börjat med ett försök. Alla!
Kommer det motgångar, vilket det kommer att göra, innebär det inte att du behöver ge upp. Författaren JK Rowling blev refuserad av 12 förlag innan hon hittade ett som ville ge ut Harry Potter. Miljontals barn hade gått miste om oerhört betydelsefulla böcker om hon hade gett upp.

2. Du klarar så mycket mer än du någonsin kan tro.
Låt inte din hjärnas föreställningar övertyga dig om att vissa saker inte är möjligt. Det finns många vuxna människor som begränsar sig själva varje dag. Exempelvis ser de någon som står på händer och säger ”det där skulle jag aldrig kunna göra”. Men det är inte sant. Är du fullt frisk kan du med rätt vägledning lära dig att stå på händer. Ofta handlar det om att du måste känna din rädsla och våga ändå.

3. Använd solkräm.
Forskarna har konkreta bevis för att solskyddsmedel i unga år skyddar mot hudcancer senare i livet. Dessutom slipper du bränna dig och bli skrynklig i förtid.

4. Hitta det som känns meningsfullt för dig.
Det är inte meningen att hela livet ska vara en enda lång kamp. Du mår som allra bäst när du känner att du gör någonting som känns meningsfullt. Satsa på det som känns rätt. Gör något som känns värdefullt för just dig, välj inte bara det enklaste alternativet eller det som ”alla andra” gör. Om du jobbar på bank men egentligen vill bli vildmarksguide kommer du garanterat att bli olycklig. Bli vildmarksguide!

5. Jag tror på dig, men det är inte det viktigaste.
Det viktigaste är att du tror på dig själv. Att ha ett bra självförtroende handlar om hur bra du tror dig själv vara på att klara av olika saker. Vid 3 till 8 års ålder är självförtroendet hos barn som bäst. Då är det viktigt att bekräfta barnet (”jag ser att du …”) och ge valmöjligheter så att barnet känner att det är med och påverkar (”nu ska ska vi göra det här, vill du välja den här eller den här?”).

6. En negativ inställning försvårar livet.
Att ägna livet åt att klaga över saker är inte kul. Ändra frasen ”jag måste” till ”jag ska”. Som förälder kan du alltid välja din inställning och det du väljer kommer att färga av sig på dina barn. Forskning visar att positivt tänkande kan göra människor både smartare (!) och friskare.
Författaren Elizabeth Gilbert har sagt: ”Du måste lära dig att välja dina tankar precis på samma sätt som du väljer dina kläder varje dag”.

7. Förändring behöver absolut inte varje dåligt.
Livet förändras hela tiden. Hur bra eller dåligt vi har det exakt i den här stunden så kommer det att förändras, det kan du vara alldeles säker på. Har någonting gått dåligt? Har du misslyckats? Har du fått underkänt i ett prov? Kommit försent? Släpp det. Fokusera på vad du kan göra och inte på du borde ha gjort i stället.

8. Oroa dig inte i onödan.
Fråga dig själv? Är det här någonting jag kan påverka eller inte?
Kan du påverka det? Gör det.
Kan du inte det? Släpp det.
Det är tips som du som förälder också bör ta till dig. Barn är inte dumma, de känner av sina föräldrars oro.

9. Lyssna på din magkänsla.
Känner du någonstans nere i maggropen att saker och ting inte riktigt står rätt till? Lyssna på den känslan! Undersökningar visar att framgångsrika människor fattar över 90 procent av sina beslut på magkänslan. Tyvärr är det vanligt att många i dagens stressiga samhälle kör över den och följderna blir att de tvivlar mer på sig själva. Bli inte av dem – lyssna noggrant!

10. Sluta aldrig vara barn.
Det är hälsosamt att vara barnslig. Det roliga behöver absolut inte ta slut för att du är över 30 och har ett viktigt kontorsjobb. Du kan fortfarande hjula på gräsmattan, äta tårta till frukost och hoppa jämfota av glädje.

11. Behandla människor med kärlek och respekt.
Missa aldrig en chans att ge någon en komplimang eller ett leende. Det kostar dig ingenting och du kommer att få så otroligt mycket tillbaka.

12. Alla är nybörjare någon gång.
Säg inte nej bara för att du inte kommer att vara bra från början. Att våga vara nybörjare är modigt. Dessutom är det en bra träning i ödmjukhet inför dig själv.
Här är du som förälder en viktig förebild. Vad vågar du pröva på som du är riktigt usel på? Salsa? Surfning? Målning? Rullskridskor?

13. Du kan aldrig veta allt.
Lev med ett öppet sinne. Du kommer aldrig att veta allting om allt. Lyssna på människor som tänker eller gör saker annorlunda, chansen är stor att det finns någonting du kan lära dig.
Winston Churchill lär ha sagt: ”En fanatiker är en som inte kan ändra sig”.

14. Det är misstagen som lär dig om livet.
Misslyckades du? Bra! Kom ihåg att ingenting någonsin är precis så dåligt som det verkar. Det finns en livsvisdom gömd i varje erfarenhet. Ta lärdom av den amerikanska psykologen B.F. Skinner som sa: ”Ett misslyckande är inte alltid ett misstag, kan det helt enkelt vara det bästa man kan göra under omständigheterna. Den verkliga misstaget är att sluta försöka”.

15. Kärleken är oändlig.
Tro aldrig att det finns ett stopp för hur mycket kärlek du kan känna. Kärlek kommer aldrig att vara någon bristvara – slösa med den så gott det går!

16. Uttryck dina känslor.
Att kunna säga ”jag älskar dig” och att lära sig att på ett sansat sätt uttrycka olycka och frustration är en nyckel till hälsosamma relationer i framtiden.

17. Livet kommer inte att vara som på tv.
Ett av Bill Gates tips till alla föräldrar är att underrätta barnen om att tv inte är verkligheten. ”I verkliga livet måste folk lämna kaféerna och gå på jobb”.

18. Stäng av internet
Barn i dag kan omöjligt veta hur livet var före du hade smartphone och surfplatta, men du minns. Visa dem det. Gå ut i skogen, snickra en koja, ro en båt, bygg ett sandslott eller bara titta upp på himlen en stund varje dag.

19. Ta hand om naturen.
Miljön finns överallt runt omkring oss, vi lever av och i den, därför måste vi också värna och ta hand om den. Allt vi gör i dag påverkar hur vår jord kommer att se ut i framtiden. Respektera den och gör hållbara val.

20. Älska dig själv.
Du som förälder älskar så klart ditt barn, men det kommer att finnas en dag då inte finns kvar på jorden och gör det längre. En av de finaste gåvorna du kan skicka med ditt barn i livet är en grundmurad självkänsla.
Vårdguiden definierar självkänsla så här: man känner att man har ett eget värde utan prestationer, titlar, yrke eller ekonomi. Man litar på sitt eget omdöme och måste inte ha bekräftelse från andra för att känna att man duger. En person med god självkänsla uppfattas ofta av omgivningen som trygg, vänlig och accepterade. Att ge sitt barn en god självkänsla leder ofta till att man tar väl hand om sig själv när det till exempel gäller sömn, mat och hälsa. Det kan handla om att barnet klarar av att sätta rimliga gränser gentemot andra människor. Det kan också vara lättare att hantera händelser i livet mer balanserat om man inser sin egen roll utan att ta överdrivet stort ansvar.

❤️ Sanna

Den här krönikan är skriven av Zandra Lundberg.