22 november 2013

Nelsons Mandelas liv...LONG WALK TO FREEDOM...

 
En efterlängtad film om Nelson Mandela liv hade premiär i Sydafrika och väckte känslomässiga minnen om apartheidtiden.
 
Filmen ”Mandela, long walk to freedom”, bygger på hans självbiografi med samma namn. Den inleds i hans barndom på landsbygden fortsätter fram till valet som gjorde honom till landets förste svarte president.
95-åriga Mandela var för svag för att själv delta vid premiären. Han vårdas i hemmet efter att ha legat tre månader på sjukhus efter en svår lunginfektion tidigare i år





Barnläkare Lars H Gustavsson "Vuxna väx upp!" Sydsvenskan...

Sydsvenskan

Vuxna, väx upp!

Kriminalitet, missbruk, psykisk ohälsa, respektlöst språkbruk och prylfixering. Barnläkaren Lars H Gustafsson oroar sig över en vuxengeneration på glid – och hur den påverkar de unga.
                   
Nyligen blev jag på nytt indragen i en diskussion om hur barn och ungdomar har det. De sägs ha sämre psykisk hälsa, klara skolan sämre och visa bristande respekt mot vuxna. Vad få vet är att en liknande diskussion, men med omvända förtecken, sedan länge pågår bland de unga.
Vuxenmissbruket är ett stort bekymmer. Vindrickandet mest varje dag med de följder det får för de vuxnas beteende kan vara svårt att stå ut med. Ett vanligt förslag bland unga är förbud mot alkohol i hemmen.
Fifflet bland de vuxna ökar. Staffanstorpspolitikernas trixande vid resan till Cannes är bara ett av flera aktuella exempel. De unga är oförstående. ”De som styr ska ju vara förebilder för oss. Om de gör så här tror man att det ska vara så”, som 14-åriga Emelie uttryckte saken.

Stressen och den psykiska ohälsan är ett hot mot vuxnas välbefinnande och påverkar direkt de ungas liv. Några mår dåligt på grund av arbetslöshet, andra för att de jobbar för mycket. Många kan inte slappna av från jobbet ens under kvällar och helger. När de unga söker kontakt möter de vuxna försjunkna i arbetsmejl och Facebookuppdateringar.

Många unga oroar sig också för den känslokyla och det trista språkbruk de ser hos vuxna, som mest tycks måna om sitt eget – samtidigt som de är likgiltiga inför andra som har det svårt, till exempel fattiga, äldre och flyktingar. Mobbningen på de vuxnas arbetsplatser ökar, medan kommentarsfälten i sociala medier fylls av grova påhopp.

Konsumtionstänkandet blir alltmer utbrett. De vuxna lockas att satsa sina pengar på lyxiga lägenhetsrenoveringar, stora bilar, dyra restaurangbesök och investeringar i elektronik av olika slag. ”Vuxna tänker bara på prylar”, är en vanlig kommentar bland unga.

Bland de unga finns delade meningar om vad som kan göras. Några har föreslagit en oberoende vuxenkommission och kommunala vuxenplaner. Men de flesta tror inte att vuxna är vuxna nog att handskas med vuxenproblem, som måste ses i ett större sammanhang.
Dels handlar det om okunnighet. De unga är djupt oroade över vuxnas bristande kunskap om viktiga framtidsområden, som klimatfrågor, flyktingsituationen och vapenförsörjningen till världens konfliktområden. Man ler åt de vuxnas diskussion om bristen på kunskap i skolan och menar att den viktigaste skolreformen idag är obligatorisk vuxenutbildning.
Det handlar också om den känslomässiga förflackningen bland vuxna. Konsumtionstänkandet tycks ha spritt sig också till deras syn på människor. De använder och utnyttjar varandra på ett sätt som barn och unga inte kan acceptera. Begrepp som omtanke, rättvisa och hederlighet finns numera nästan bara bland unga.

Vad ska vi då göra? Barn och unga tror inte längre på de vuxnas förmåga att lösa problemen på egen hand. Kanske är det därför det nu allt oftare hörs rykten om en ny barn- och ungdomsrörelse, en rörelse för Freden, Framtiden och Glädjen (FFG). Får vuxna vara med i den? Vill de det?

 

Fyndade på Mathilde et sa vie, Pk huset, Joseph...

Genomtänkt minimalism...

Joseph Ettedgui föddes i Marocko 1936 men flyttade senare till London där han började etablera butiker på 60-talet, och som han senare expanderade globalt. Efter en ganska ödmjuk start bestod Ettedguis imperium vid ett tillfälle av över 20 butiker i London, fyra i New York och fyra i Paris.
1983 tog han sitt företag till nästa nivå genom att lansera sitt eget klädmärke under eget namn som snabbt blev en hit. Sedan dess har den självbetitlade klädkollektionen blivit synonym med välgjorda och genomtänkta plagg i en neutral färgskala med väl utvalda accentfärger.
Plaggen passar lika bra att bäras från topp till tå som för att blandas med mer extrema trendplagg. Josephs skinnleggings, jerseyplagg, svarta byxor, kavajer och klassiska kappor har alla blivit signaturplagg och garderobsfavoriter hos kvinnor i alla åldrar.




17 november 2013

Agneta Sjödins böcker...En kvinnas resa...


 
AGNETA SJÖDIN slog igenom som författare med den självbiografiskt färgade En kvinnas resa, där huvudpersonen Maria når självinsikt under en pilgrimsvandring. Agneta Sjödins övriga fyra böcker handlar också om att på olika vis växa som människa och har gett henne många hängivna läsare.

Intressant läsning av Nisse Simonsson...Kostdemokrati.se

Läkaren Nisse Simonson lär ut sambandet mellan kost och hälsa

 

   
Läkaren och föreläsaren Nisse Simonson ger här några stolpar:
  • Hur man förlänger livet med ytterligare 16 friska år, där kost, sömn och motion är viktigt. 
  • Vi har levt på savannen i tre miljoner år och idag har vi plötsligt ändrat på allt, vilket inte alltid är så lyckat. 
  • Socker går in i hjärnan och påverkar på samma sätt som narkotika. Bröd är bundet socker och även pasta, ris och potatis är bundet socker.
  • När barnen äter sina flingor på morgonen blir de först hyperaktiv och lagom till första lektionen blir de oroliga, nervösa och sprättiga när blodsockret sjunker. De följande lektionerna får eleverna energibrist! Hur fungerar undervisningen då? Arbetsmiljön för lärarna blir först hyperaktiva barn, sedan oroliga, nervösa och sprättiga, när energin tryter. Lärarna och barnen är slagna på förhand
  • Barnens mat framkallar även inflammationer, ett förstadium till hjärt/kärl problem och senare demens. Kosten lägger också grunden till diabetes, övervikt och drogberoende. 
  • Det Dr Nisse Simonson inte hann med att nämna var att den fettsnåla kosten gör att barnens hjärnor (som består av 60 % fett) inte kan utvecklas normalt. 
  • Fruktsocker metaboliseras i levern precis som alkohol (båda kan ge fettlever) och man blir fet av för mycket frukt (som t.ex. juice). 
  • Nisse Simonson började äta D-vitamin och slutade med socker (även bundet) och med fruktsocker. Han tappade 10 kg i övervikt på två månader, utan att känna hunger. 
  • Dr Nisse Simonson blev på tre veckor symptomfri från sin kroniska tarmsjukdom som plågat honom under decennier. 
  • D-vitamin är viktigt för alla åldrar; barn, ungdomar, vuxna och inte minst äldre. 
  • D-vitamin minskar risken för cancer med cirka 60 %  

Hej,Jag har nyligen startat en grupp på Facebook för att få ventilera det som jag anser är problem både idag och inför framtiden. Problem som måste uppmärksammas och lösas.

Inom de närmaste 20-25 åren kommer antalet svenskar över 85 år att bli tre gånger flera. Om det nu dessutom är så att hälften av dessa kommer att drabbas av demens och behöva vård är det ett lika hisnande som hemskt framtidscenario.
I Sverige drabbas idag var tolfte person över 65 år
och var fjärde över 85 år av någon form av demens.
Denna grupp växer i takt med den ökande medellivs-
längden. År 2030 beräknas antalet demensdrabbade
vara dubbelt så många som idag

OM …

OM dessa alltfler äldre ska vara sjuka i livets slutskede kommer mina barnbarn att leva i ett samhälle med usel privatekonomi. Och med en skola, vård och omsorg som fungerar uselt. Och i ett samhälle där det knappt går att leva på sin ålderspension.
Vi går i genomsnitt in i arbetslivet vid ungefär 23-24 års ålder och slutar vid ungefär 62-63 års ålder. Det innebär om vi blir 85+, att vi arbetar till vårt och andras välstånd, pensioner och skola m.m. för kort tid. Man räknar med att vi arbetar ca 8 % av en livstid på 700.000 timmar.
Om vi då är sjuka på grund av felaktig livsstil de sista tre-fyra åren av vårt liv och kräver vård och omsorg, så kommer ingen ekonomi i världen att klara detta. Och ingen politiker vågar ta i detta.
  • Den produktiva delen av befolkningen kan inte i evighet vårda den improduktiva.
    .
  • Vi måste se till att leva på ett sätt som gör att vi lever friska längre.
    .
  • Vi måste ändra tankeramar.
För att få detta belyst och inför en ny föreläsning till höst har jag på försök startat en Facebookgrupp som redan består av mer än 2750 medlemmar, där jag kan stöta och blöta mina idéer och få dem bedömda, utdömda eller fördömda. Jag har inkluderat alla och lämnat alla fritt tillträda.
Du är också välkommen … ”Lev frisk längre” Vi struntar i kunskap...

Vi alla vet hur vi skall leva för att få leva friska men vi struntar i det.

Vi måste ändra livsstil och piller är inte lösningen. Men kanske är det inte så konstigt. Läkare utbildade på min tid fick ingen undervisning i nutrition (och det är lika skralt idag). Och inte vill vi erkänna att vi ingenting kan.
Den vita rockens prestige har fyllt många kyrkogårdar. Det verkar som om det är bortsett från rökning och alkohol tre saker som vi kan, bör och måste ändra för att får leva friska så länge som möjligt.
Maten, motionen och sömnen  Det är utifrån detta jag skriver små inlägg på Facebook och hoppas på kommentarer . Glöm inte att en av tre av oss kommer att dö av hjärtsjukdom. Det finns de som menar att västerlandets sjukdomar kan förebyggas med en ändrad livsstil. Det gäller cancer, demens och hjärt-kärlsjukdom.

Vi lär äta 70 ton mat under en livstid. Om nu mer och mer av det vi äter är manipulerat på olika sätt med kemikalier, vars långtidseffekter vi inte vet något om, så blir siffran skrämmande.
 
WHO har gått ut med att 80 % av våra sjukdomar
är livsstilsorsakade och kan förebyggas,
så vi bör kanske börja tänka om. 
Men förebyggande arbete har litet forskningsvärde.
Man får inga Nobelpris för att man förebygger sjukdom.
Bland kollegor har all läkekonst utanför FASS bemötts med skepsis.ζ

CV...Uppfödd och gödd i en ICA-handel. Arbetat som läkare och kirurg i 40 år. Nu pensionär.

Åker land och rike runt och föreläser. Har skrivit 8 böcker om hjärnan. Mottot har varit att försöka göra det obegriplia begripligt för dem som inte har medicinsk utbildning. Skrivit i 20 år i Östersunds Posten, tio år i Länstidningen och 15 år i Dagens Medicin. Har ett välfyllt bibliotek på över 5000 böcker. Gör, enligt hustru, inget annat ”än läser”. Har två barn och fyra barnbarn och en hund som ger mig en daglig promenad på över en timme.

Det var ett skov av ulcerös kolit som fick mig att köpa hem en trave böcker från Amazon, som jag läste på och började se ett mönster med inflammation s.k. low grade (låggradig) inflammation som boven bakom allt och som är den sammanbindande faktorn i det västerländska moderna sjukdomspanoramat.
Plötsligt gick ridån upp, att kolhydrater i övermått ger höga blodinsulinnivåer och insulinet är kraftigt inflammationsdrivande.

.Nisse Simonson

13 november 2013

Mathilde i PK huset, favorit affären....

 
Mathilde är en sagofigur. En chime’re. Hon är en globetrotter och samlare, som samlar på allt som är vackert och har en känsla. Det kan vara en blus, en kudde, ett bord, ja vad som helst så länge tingen talar. Varenda sak som Du finner hos Mathilde har hon personligen valt ut.

På Mathilde är mode och trend i fokus. Här hittar du kläder, väskor, skor, smycken och även en del inredningsprylar. Sortimentet är noggrant handplockat. Mathilde.






Har ni läst Mons Kallentofts böcker om Malin Fors?

 
Serien om Malin Fors...
    Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik, Den femte årstiden och Vattenänglar... spännande bokläsning i vintermörkret...